Aktywne filtry
Filtruj według
Marka
Cena
-
19,00 zł - 500,00 zł
- -100zł
- -100,00 zł
- wyprzedaż
Sztućce
Na co zwrócić uwagę kupując sztućce? Jakie sztućce wybrać?
Ponieważ sztućce są w kuchni niezbędne i korzysta się z nich codziennie, warto wybierać je starannie. Na co zwrócić uwagę przy zakupie sztućców? Podstawowe kryteria to:
- materiał wykonania – decyduje o wyglądzie, wadze sztućców, ich użytkowaniu, funkcjonalności i cenie,
- jakość – starannie wykonane sztućce będą ładne i trwałe, praktyczne w użytkowaniu,
- wygląd – jest ważny, szczególnie jeśli chodzi o reprezentacyjną zastawę, do której sztućce powinny pasować,
- wzornictwo – sztućce mogą nie mieć żadnych wzorów bądź posiadać prostsze lub efektowne zdobienia,
- wykończenie – są gładkie, polerowane sztućce z lustrzanym wykończeniem, lub satynowe, czyli matowe,
- wygoda – ważne jest czy sztućce się wygodnie użytkuje, czy dobrze leżą w dłoni i czy łatwo nimi nabierać jedzenie oraz jeść,
- mycie – warto sprawdzić, czy sztućce można myć w zmywarce.
Jak wybrać dobre sztućce? Najpopularniejsze i bardzo praktyczne są sztućce ze stali nierdzewnej. W odróżnieniu od aluminium są bezpieczne dla zdrowia, a od srebra są tańsze i można je myć w zmywarce.
Z jakiego metalu są sztućce? Rodzaje sztućców
Najbardziej popularne są trwałe, uniwersalne i łatwe do utrzymania w czystości sztućce ze stali nierdzewnej i szlachetnej. Wykonuje się je ze stopu żelaza w węglem oraz domieszką chromu i niklu, rzadziej miedzi, niobu i tytanu.
Sztućce drewniane są naturalne i ekologiczne, sztućce z tytanu wytrzymałe, ale nie nadają się zbytnio na przyjęcia. Sztućce srebrne oraz posrebrzane są drogie i kłopotliwe w czyszczeniu, nie można ich myć w zmywarce.
Jaka stal najlepsza na sztućce? Oznaczenia składu
Najlepsza stal na sztućce to stal nierdzewna, zapewniająca odporność na rdzewienie, zarysowania i uszkodzenia. Jest bezpieczna w kontakcie z jedzeniem. nie wchodzi w kontakt z żywnością dlatego może być stosowana w kuchni. Sztućce ze stali nierdzewnej można myć w zmywarce. Jednak stal nierdzewna może się różnić składem, co jest podawane w oznaczeniach. Podstawą tej stali jest stop żelaza z ,obniżoną zawartością węgla. Do tego dodatek przynajmniej 10% chromu zapewnia odporność na korozję. Nikiel może i nie musi być dodany, informacje o zawartości chromu, a potem niklu są podawane właśnie w oznaczeniach.
Jaka stal nierdzewna na sztućce jest najlepsza? Najpopularniejsza jest stal nierdzewna 18/10, zawiera 18% chromu i 10% niklu. Takie sztućce są bardzo twarde i trwałe, wytrzymałe, odporne na rdzę, temperatury i uszkodzenia oraz mają lśniący połysk. Jednak nie powinny ich używać osoby uczulone na nikiel.
Jaka stal jest najlepsza na sztućce dla alergików? Stal nierdzewna 18/0 nie zawiera niklu. Sztućce są odporne na rdzę i trwałe, choć mniej zabezpieczone przez uszkodzeniami i zarysowaniami.
Ponieważ stal do wytwarzania noży powinna być bardziej elastyczna, często stosuje się stal 13/0 o obniżonej zawartości chromu i bez niklu.
Co to znaczy stal nierdzewna 18/10? Rodzaje stali
Sztućce ze stali szlachetnej i nierdzewnej najczęściej produkowane są z żelaza z węglem, z domieszką chromu i niklu. Mają dwuliczbowe oznaczenia, które informują o zawartości - pierwsze chromu, drugie niklu. Co oznacza stal nierdzewna 18/10. Jest to stal o zawartości 18% chromu i 10% niklu.
Chrom sprawia, że sztućce są bardziej lśniące, odporne na temperatury oraz rdzę.
Nikiel może uczulać, jednak jego obecność dodaje połysku, utwardza i powoduje, że sztućce ze stali są wytrzymałe oraz odporniejsze na zarysowania. Sztućce 18/10 są trwałe i bezpieczne jeśli chodzi o kontakt z żywnością. Jednak mogą nasilać reakcje alergiczne. Osoby uczulone na nikiel mogą wybrać sztućce z oznaczeniem 18/0.
Czym się różni stal nierdzewna od stali szlachetnej? Stal nierdzewna a stal szlachetna
Stal nierdzewna to plastycznie przerobiony stop żelaza z węglem. Jest wzbogacany domieszkami, które wpływają na parametry techniczne i przymioty. Najczęściej są to dwa pierwiastki. Dodatek chromu powoduje, że stal jest odporna na temperatury oraz rdzę i bardziej lśni. Nikiel też dodaje połysku i utwardza stal, która jest bardziej wytrzymała i odporna na zarysowania.
Stal szlachetna to także stal nierdzewna, ale wytapiana metodami, które generują duży stopień czystości. Są cztery odmiany stali szlachetnej, różniące się strukturą.
Należy dodać, że stal nierdzewna potocznie nazywana jest stalą szlachetną. Ogólną zasadą jest obniżona zawartość węgla i przynajmniej 10% chromu dla uzyskania właściwości nierdzewnych.
Jakie pierwsze sztućce dla dziecka wybrać?
Kiedy zaczynamy karmić niemowlaka sztućcami, pojawia się pytanie jaka powinna być pierwsza łyżeczka dla dziecka. Łyżeczka do karmienia dziecka powinna być:
- wykonana z bezpiecznego dla dziecka materiału, takiego jak plastik bez biosfenolu A BPA lub metal, musi posiadać informację, że jest dopuszczony do kontaktu z żywnością zgodnie z normami UE,
- główka powinna być wąska i mała, odpowiednio do buzi dziecka i średnio twarda,
- łyżeczka dla niemowlaka powinna być płaska, może to być łyżeczka – szpatułka,
- najlepiej jeśli jest prosta i nieprofilowana,
- krawędzie powinny być gładkie i zaokrąglone,
- jeśli dziecko zaczyna jeść samo, uchwyt łyżeczki powinien być średnio krótki i lekki.
Pierwsze sztućce dla dziecka szybko będzie trzeba wymienić. Jakie sztućce dla dziecka wybrać gdy podrośnie? Stopniowo, gdy dziecko podrasta, główka łyżeczki może być większa i głębsza. Dla rocznego dziecka wystarczą małe łyżka i niezbyt ostry widelec. Trzylatek może już potrzebować kompletu sztućców z większą łyżką, najlepiej nie za długich i wyprofilowanych. Nie powinny być zbyt ciężkie, dobre są antypoślizgowe uchwyty. Można też od niemowlaka przejść do bezpiecznych sztućców ze stali szlachetnej. Sztućce dla dzieci mogą mieć kolorowe uchwyty, w żywe kolory czy zwierzęce i bajkowe wzory. Dobrze, żeby kolejne i pierwsze sztućce można myć w zmywarce.