Aktywne filtry
Filtruj według
Marka
Cena
-
14,00 zł - 200,00 zł
Naczynia do serwowania napojów
Jak podawać napoje?
Żeby odpowiednio podawać napoje różnego rodzaju, warto mieć w domu co najmniej podstawy zestaw szkła stołowego. Filiżanki, kubki, szklanki i kieliszki, a przy tym dzbanki i karafki, umożliwią stylowe i właściwe serwowanie napojów, szczególnie gościom. Sprawdźmy jak podawać napoje.
Jak podawać kawę i herbatę? Eleganckie serwowanie tych napojów to filiżanki, bardziej domowe to kubki. Warstwowe kawy z ekspresów pięknie i efektownie prezentują się w nowoczesnych, przejrzystych szklankach o różnej wielkości i kształcie. Mogą mieć uszko, ale są też szklanki z podwójną ścianką, która nie nagrzewa się z zewnątrz, ale utrzymuje długo ciepło.
W czym podawać napoje? Soki, lemoniady, napoje bezalkoholowe oraz alkohole jak whisky i wino można podawać na stół w dzbankach lub karafkach.
Klasyczne szklanki do napojów mają przeróżne kształty, wysokość i pojemność, pomieszczą około 200- 300ml płynu. Można w niech podawać napoje takie jak woda, lemoniada, soki, kompoty, napoje bezalkoholowe czy drinki. Szklanki z kolorowego lub zdobionego szkła efektownie się prezentują na stole i są świetne do podawania napojów. Są także specjalne szklanki do konkretnych alkoholi jak whisky oraz do drinków, a także kufle lub pokale do piwa.
Kieliszki to podstawa jeśli chodzi o podawanie wina. Jednak sprawdzą się także do serwowania innych trunków, jak również wody. Takie kieliszki mają prosty kształt. Kieliszki do białego wina mają dłuższe nóżki i smukłe czasze. Kieliszki do czerwonego wina mają szersze, często pękate czasze. Również pękate, ale niskie są kieliszki do koniaku. Wino musujące tak jak szampana serwuje się w wąskich, smukłych i wysokich kieliszkach. Do podawania wódek słodkich i smakowych służą małe kieliszki na nóżkach, a do wódki wytrawnej zwykłe kieliszki.
Jak serwować zimne napoje?
Lato i upały to czas na chłodzoną wodę, zimne soki i lemoniadę, mrożoną kawę i herbatę oraz schłodzone piwo i zimne drinki. Pozostaje pytanie jak serwować zimne napoje? Nawet zwykła woda powinna być ładnie podana, szczególnie gościom. Sprawdzą się dzbanki oraz karafki i klasyczne szklanki do wody lub kieliszki. Dzbanki i różne szklanki to też propozycja na letnie soki, lemoniady i napoje bezalkoholowe. Do owocowych koktajlów najlepsze będą wysokie szklanki. Wysokie szklanki do zimnych napojów to w ogóle dobry pomysł, jeśli dodawane są do nich kostki lodu, które zwiększają objętość napojów.
Jeśli chodzi o podawanie zimnych napojów w szklankach, to warto postawić na szklanki z letnimi zdobieniami, owocami, słońcem czy parasolkami. Ciekawy jest też efekt oszronionych szklanek. Wystarczy wcześniej wlać do nich napoje i wstawić na pewien czas do lodówki. Po wystawieniu w ciepłe miejsce na ściankach pojawi się chłodny nalot. Do tego krawędź szklanki namoczona w wodzie i cukrze pozwoli na efektowne serwowanie zimnych napojów.
W czym podawać zimne napoje? Mrożona kawa powinna być podawana w wysokich, przejrzystych szklankach. Jeśli w kawie są dodatki, warto podać długie łyżeczki lub słomki.
Zimne drinki najlepiej podawać w wysokich szklankach. Te z użyciem ginu, podaje się w wąskich szklankach. Zarówno do serwowania zimnych napojów bezalkoholowych jak i alkoholu, pięknie zaprezentują się kolorowe i zdobione szklanki o różnym kształcie.
Jak podaje się napoje bezalkoholowe?
Latem bardzo często serwowane są zimne napoje bezalkoholowe. Woda, soki, lemoniady, napoje mleczne, owocowe i warzywne oraz różne inne. Jak podaje się napoje bezalkoholowe? Najczęściej są schodzone dodatkiem kostek lodu lub lodem kruszonym. Napoje podawane w kieliszkach koktajlowych serwuje się zimne, ale bez lodu.
Począwszy od wody, przez soki, lemoniady i inne napoje bezalkoholowe, dobrze podawać je w dzbankach lub karafkach. Jest to elegantsze niż serwowanie w butelkach. Do tych napojów sprawdzą się wysokie szklanki, ponieważ podawane z lodem zwiększają swoją objętość. Przygotowywane koktajle można podawać już w kieliszkach lub wysokich szklankach.
W jaki sposób podaje się napoje bezalkoholowe w restauracjach? Bezalkoholowe napoje butelkowe powinno się podawać gościom w oryginalnych butelkach. Kelner najpierw ustawia butelki i szkło, potem otwiera napoje i nalewa je gościom, pozostawiając resztę do ich dyspozycji.
W jaki sposób należy serwować napoje mleczne?
Jak serwować napoje mleczne? Gotowe napoje mleczne jak jogurt i kefir serwuje się w szklankach postawionych na talerzykach. W przypadku dodatku owoców, podaje się je w salaterkach po prawej stronie szklanki. Koktajle mleczne w restauracjach nieraz przyrządza się przy gościach w mikserach. Napoje podaje się zwykle w wysokich szklankach, także ze słomkami i mieszadełkami.
Jak dzielimy napoje bezalkoholowe?
Ogólnie dzielimy je na napoje gazowane i niegazowane. Poza tym napoje bezalkoholowe dzielimy na grupy z danym rodzajem i charakterystyką. Są to:
- wody stołowe, mineralne i źródlane,
- soki oraz nektary warzywne i owocowe,
- napoje gazowane z soków owocowych i lemoniady,
- napoje mieszane i koktajle mleczne, owocowe, z lodami,
- napoje dietetyczne o niższej wartości kalorycznej,
- napoje energetyzujące dodające energii i poprawiające sprawność,
- napoje izotoniczne jak oranżada, cola, tonic.
Jak podawać napoje w restauracji?
Serwowanie napojów w restauracjach wiąże się z pewnymi zasadami. Jak podawać napoje w restauracji? Napoje bezalkoholowe podaje się w oryginalnych butelkach, w szklanych dzbankach oraz w wysokich szklankach i kieliszkach koktajlowych.
Napoje butelkowe w restauracji podaje się w opakowaniu producenta. Kelner przynosi butelki do stolika pomocniczego gdy jest on na widoku gości i otwiera napoje. Podchodzi do gości z prawej strony z tacą z napojami i szklankami. Ustawia szklanki na prawo od nakrycia i nalewa napoje do wysokości 2/3. Etykieta powinna być skierowana w stronę gościa. Butelkę z resztą napoju kelner ustawia powyżej szklanki do dyspozycji gościa. Jeśli goście nie widzą stolika pomocniczego lub go nie ma, butelki powinny zostać otwierane przy stoliku z gośćmi. Kelner przynosi je na tacy wraz ze szklankami, stawia po prawej strony gości szklankę i butelkę. Po odniesieniu tacy wraca i nalewa napoje do szklanek.
Podawanie napojów w dzbankach polega na przygotowaniu zamówionego przez gości podania napoju w ten sposób. Jeśli jest życzenie także z dodatkiem lodu. Kelner przynosi na tacy szklanki i pełen dzbanek o odpowiedniej wielkości. Kładzie szklanki po prawej stronie gościa i nakrycia. Napełnia szklanki do 2/3 wysokości. Jeśli napoju zostanie, zostawia dzbanek na stoliku. Mieszadełka i słomki ustawia się na stoliku w oddzielnej szklance.
Jak serwować napoje w naczyniach w restauracji? Porcjowane soki, napoje mieszane i koktajle podaje się w wysokich szklankach i kieliszkach koktajlowych. Napoje mogą być schłodzone tak jak szkło, w szklankach można dodać kostki lodu gdy klient sobie tego zażyczy. Napoje w kieliszkach powinny być już schłodzone. Dodatkiem są dekoracje jak słomki i mieszadełka. Kelner podchodzi z prawej strony i ustawia naczynia przed gościem pośrodku nakrycia, po prawej kładzie łyżkę koktajlową jeśli taka jest.
Jak zrobić drinka bez alkoholu?
Drinki bezalkoholowe to okazja do tworzenia efektownych i zachęcających kompozycji smakowych i kolorystycznych w różnym szkle. Mogą stanowić urozmaicenie na przyjęciach i różnych imprezach. To propozycja dla osób nie pijących alkoholu. Jak zrobić drinka bez alkoholu i co można do jego wykonania użyć?
Bazą do drinka bezalkoholowego może być woda, tonic, sprite, mirinda, 7Up lub napoje oraz soki cytrusowe. Dodatki to świeże owoce, kostki lodu i zioła. Sprawdzi się limonka lub cytryna w plastrach i mięta, także do dekoracji. Można również wykorzystać dostępne bezalkoholowe alkohole, takie jak wódka, likiery, wino musujące, whisky, curacao, gin, tequila czy rum.
Jaka szklanka do soku?
Soki owocowe podaje się zwykle w dzbankach i karafkach, dając do nich odpowiednie szklanki. Można je także serwować porcjowane, od razu w szklankach. Jaka szklanka jest najlepsza do soku? Dobrym wyborem są szklanki o różnej wysokości, ale z grubym dnem. Mogą mieć kształt prosty lub pękaty czy stożkowy. Soki podaje się także w wysokich szklankach do drinków high ball o prostym lub stożkowym kształcie. Soki można serwować schłodzone lub podać do nich osobno lód i słomki. W przypadku dodatku owoców, dobrze podać łyżeczkę, a szklankę postawić na talerzyku.
Do podawania soków sprawdzą się też nowoczesne i efektowne, kolorowe lub zdobione szklanki. Mogą to być także szklanki z kolorowym dnem lub owocowymi wzorami.
Jak podaje się wodę?
Wodę zawsze powinno się serwować w szkle. Zwykłą wodę można na stół podać w dzbanku lub karafce. Można dodać do wody cytrynę, limonkę bądź miętę, także do dekoracji. Jak podawać wodę? Jeśli serwujemy wodę w szklankach, najczęściej podaje się ją w pękatych szklankach o grubym dnie, w ilości do 3/4 wysokości. Wodę można także podawać w prostych szklankach, szerszych i niższych lub węższych i wyższych. W eleganckich restauracjach woda bywa też podawana w dużych, głębokich kieliszkach. W specjalnych kieliszkach do wody, czyli gobletach, można podawać wodę także na domowych przyjęciach.