Akcesoria i gadżety do kuchni od TV Okazje

Zaawansowane technologie XXI wieku śmiało wykraczają poza sferę marzeń naszych babć, oferując nam coraz bardziej inteligentne gadżety do kuchni.


Dzięki nim nie musimy już męczyć się z ręcznym ubijaniem śmietany lub jajek, siekaniem, ścieraniem czy wyrabianiem ciasta.

Wszystkie te (i znacznie więcej innych) czynności wykonują za nas nowoczesne akcesoria i gadżety kuchenne. Przyglądamy się bliżej najciekawszym z nich.

1. Sokowirówka czy wyciskarka?

Świeże, własnoręcznie przygotowane soki to doskonały sposób na to, by urozmaicić dietę i wprowadzić do niej więcej drogocennych witamin i minerałów. Na szczęście, dzięki nowoczesnym sprzętom z oferty TV Okazje, nie musi to wiązać się z męczącym i długotrwałym wyciskaniem owoców!

Narzędziem, które sprawia, że przygotowywanie warzywno-owocowych napojów staje się czystą przyjemnością, jest sokowirówka. Pozwala ona na przygotowanie 1 litra pysznego soku w 1 minutę! Co więcej, warzywa i owoce umieszcza się w niej w całości – nie ma konieczności, by obierać je lub kroić na mniejsze kawałki. Tym samym do gotowego soku trafiają wszystkie najcenniejsze składniki odżywcze, a my możemy ograniczyć marnowanie żywności.

2. Temperówka do warzyw - gadżet do kuchni czy niezbędne akcesorium?

Temperówka do warzyw, to gadżet niezbędny w kuchni każdego, kto kocha zdrowe jedzenie i kulinarne eksperymenty. Zachwyci zarówno osoby na diecie wegetariańskiej, jak i tradycyjnej. Przy jego pomocy możemy przygotować niebanalne surówki, sałatki czy warzywne przekąski.

Temperówka do warzyw to również doskonały sposób na to, by przyrządzić zdrowy, warzywny makaron – z cukinii, kabaczka lub marchwi. Takie danie może być świetną alternatywą dla kalorycznych, niezbyt zdrowych, mącznych potraw i sposobem na to, by poprawić swój sposób odżywiania lub by zachęcić dzieci do codziennego jedzenia warzyw.

Dzięki temperówce, oprócz codziennych dań, możemy także przygotować wyszukane, warzywne ozdoby, które udekorują półmiski z daniami lub salaterki z sałatkami. Warzywa przyrządzone przy użyciu temperówki zawsze pokrojone będą z precyzją godną najlepszych szefów kuchni.

3. Termometr kuchenny

Prawdopodobnie każdemu chociaż raz zdarzyło się podać rozgotowaną lub niedopieczoną potrawę. Większość z nas zapewne zastanawiała się wówczas, jak to możliwe, że steki, pieczony kurczak lub ryba, serwowana przez najlepszych szefów kuchni, zawsze jest perfekcyjna.

Odpowiedź na to pytanie jest prostsza, niż mogłoby się wydawać – termometr kuchenny. Sondę w formie szpikulca, wykonaną ze stali nierdzewnej, bez problemu umieścić można w porcji mięsa, zupy, sosu czy jakiejkolwiek innej potrawy. Dzięki temu w mgnieniu oka poznać można temperaturę, jaką potrawa osiągnęła w środku – wynik wyświetla się na czytelnym wyświetlaczu LCD. Termometr kuchenny posiada wyjątkowo szeroki zakres temperatur, od 45 do 200 stopni Celsjusza. Termometru można używać także do sprawdzania temperatury napojów, na przykład wina.

4. Młynek do orzechów i sera - przydatne gadżety do kuchni

Tajemnica niezwykłego smaku potraw tkwi w dodatkach. Drobno posiekane orzechy nadadzą niezwykłego aromatu płatkom śniadaniowym. Niewielkie drobinki parmezanu odmienią smak pieczonych warzyw, zup czy makaronów. Drobne płatki czekolady nadadzą codziennej kawie lub deserom niepowtarzalnej głębi smaku. Starannie posiekane zioła, dodane do sałatki lub surówki, sprawią, że nabierze ona wyjątkowego aromatu.

Aby ułatwić przygotowywanie drobnych, kulinarnych kropek nad i, warto wprowadzić do swojej kuchni funkcjonalny i wyjątkowo estetyczny młynek do mielenia, który w mgnieniu oka rozdrobni wszelkie dodatki.

5. Czajnik z regulacją temperatury

Czajnik z wygodną regulacją temperatury wody (od 10 do 100 stopni Celsjusza) to gadżet, który powinien znaleźć się w kuchni każdego miłośnika herbaty lub kawy. Dzięki niemu bez problemu możemy zaparzyć ciepły napój w optymalnej dla niego temperaturze. Czajnik rewelacyjnie sprawdzi się również podczas codziennego przygotowywania potraw czy ciast, które wymagają użycia ciepłej, lecz nie wrzącej wody.