Zgodnie z ogólnym rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. (RODO) informujemy, że TVO Sp. z o.o. z siedzibą w Gdyni jest administratorem Pana/Pani danych osobowych. Przetwarzanie Pana/Pani danych osobowych następuje w sposób zgodny z prawem, gwarantujący ich należyte bezpieczeństwo. W ramach strony internetowej używana jest technologia plików „cookies”, która w szczególności jest wykorzystywana w celu analizowania ruchu na stronie, a także do personalizowania treści, które mogą być do Pana/Pani kierowane. Jeśli Pan/Pani nie wyraża na to zgody, można wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej. Nie zmieniając ustawień, akceptują Państwo zapisywanie plików „cookies” przez przeglądarkę. Więcej informacji na ten temat w: Polityce prywatności i Polityce plików cookies.

Przepis na pieczonego bakłażana

Bakłażan, owoc dojrzewający w tropikach, w promieniach afrykańskiego słońca, jak i w krajach Orientu, zyskał ogromną popularność także w Europie. Niezwykle bogaty w witaminy i składniki mineralne, nazywany jest gruszką miłosną i uznawany w niektórych zakątkach świata za afrodyzjak. Może nie bez racji...


Jako doskonały składnik wielu potraw, bakłażan idealnie nadaje się nie tylko na wystawną kolację, ale również przekąskę w kameralnym 2 lub 3 osobowym gronie.

Boski bakłażan, czyli pieczona przekąska, która świetnie sprawdzi się na kameralnym spotkaniu ze znajomymi i rodziną.

Przepis na pieczonego bakłażana

Składniki:

1 bakłażan

1 słoiczek pesto

szynka parmeńska

2 pomidory

starty żółty ser

 

Pokrojonego w talarki bakłażana smarujemy pesto i na każdej części umieszczamy krążek szynki. Przykrywamy je plastrem pomidora, i ponownie rozprowadzamy niewielką ilość pesto. Całość posypujemy tartym serem.

Tak przyrządzone plasterki bakłażana układamy na blasze i pieczemy przez 25 minut w rozgrzanym do około 190 stopni piekarniku.


Po wyjęciu z pieca, potrawa rozpływa się w ustach!