Zgodnie z ogólnym rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. (RODO) informujemy, że TVO Sp. z o.o. z siedzibą w Gdyni jest administratorem Pana/Pani danych osobowych. Przetwarzanie Pana/Pani danych osobowych następuje w sposób zgodny z prawem, gwarantujący ich należyte bezpieczeństwo. W ramach strony internetowej używana jest technologia plików „cookies”, która w szczególności jest wykorzystywana w celu analizowania ruchu na stronie, a także do personalizowania treści, które mogą być do Pana/Pani kierowane. Jeśli Pan/Pani nie wyraża na to zgody, można wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej. Nie zmieniając ustawień, akceptują Państwo zapisywanie plików „cookies” przez przeglądarkę. Więcej informacji na ten temat w: Polityce prywatności i Polityce plików cookies.

Czy dieta powstrzyma wypadanie włosów?

Łysienie ma przyczyny hormonalne i genetyczne, jednak spowolnienie tego procesu można osiągnąć także dzięki odpowiedniej diecie i dostarczaniu organizmowi odpowiednich substancji odżywczych. Co jeść, aby włosy przestały wypadać?

Wypadanie włosów a dieta

Dieta przeciwdziałająca wypadaniu włosów powinna zawierać naturalnie występujące nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas alfa linolenowy oraz gamma linolenowe. Spowalniają one przemianę testosteronu w jego pochodną, DHT, odpowiedzialną za wypadanie włosów określane jako androgenne.

Kwas alfa linolenowy, czyli ALA, należy do kwasów omega 3 i znajduje się w oleju lnianym oraz rzepakowym. Ponadto, znajduje się orzechach włoskich i laskowych, pestkach, szczególnie dyni i winogron oraz w pszenicy i soi.

Kwas gamma linolenowy – GLA to jeden z kwasów omega 6. Znajduje się w dużych ilościach w ogóreczniku lekarskim, a także w czarnej porzeczce. GLA to jeden z najważniejszych składników diety na włosy, jeśli łysienie odbywa się na tle androgenowym.

Dostarczenie witamin: A, C, D, E, z grupy B oraz żelaza jest równie kluczowe. Poszczególne witaminy wspierają walkę z różnymi typami wypadania włosów. Co jeść i na co pomagają konkretne witaminy?

Witamina A znajduje się w mleku, twarogu, maśle oraz tranie i podrobach. Jej źródłem jest także marchew, dynia i jarmuż. Niedobór wit. A może przyczynić się do występowania łysienia plackowatego.

Witamina B1, B2 oraz B7, czyli słynna biotyna, hamują łojotok i łysienie z nim związane. Można je odnaleźć w nabiale, jajkach, drożdżach, orzechach, migdałach, zbożach, otrębach, rybach i owocach morza; biotyna znajduje się także w marchwi, burakach, szpinaku, kalafiorze i pomidorach.

Żelazo jest niezbędne do utrzymania dobrej formy mieszków włosowych. Aby wspierać jego przyswajanie, należy spożywać dużo witaminy C, która jest zawarta w ciemnozielonych warzywach, cytrusach, truskawkach, aronii i papryce.

Witaminę D można znaleźć w tłustych rybach, jajkach. Suplementacja wit. D pomaga w walce z łysieniem telogenowym.

Dobroczynne zioła

Niektóre zioła mają dobroczynny wpływ na powstrzymanie łysienia oraz stymulację porostu włosów. Warto parzyć napary ze skrzypu polnego, pokrzywy zwyczajnej, wierzbownicy drobnokwiatowej. Zioła te działają stymulująco na włosy, odżywia i wzmacnia cebulki oraz koi stany zapalne. Pozytywny wpływ na gospodarkę hormonalną pośrednio przyczynia się także do zahamowania wypadania włosów.

Zbilansowana dieta

Dieta na wypadanie włosów powinna być zbilansowana i opierać się na rybach, pełnoziarnistych produktach zbożowych, obfitować w warzywa, owoce i niskotłuszczowy nabiał. Nigdy nie powinno w niej brakować źródeł białka, które są budulcem włosów. Jego źródłem jest nie tylko mięso i ryby, ale także fasola, soczewica, soja, kasza jaglana oraz gryczana, a także coraz bardziej popularna komosa ryżowa.  

Dzięki długotrwałym zmianom w jadłospisie można uzyskać widoczną, pozytywną zmianę w ilości włosów na głowie. Składniki diety mają także dobroczynny wpływ na ogólną kondycję organizmu, dlatego warto ją wprowadzić w swoje życie.