Zgodnie z ogólnym rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. (RODO) informujemy, że TVO Sp. z o.o. z siedzibą w Gdyni jest administratorem Pana/Pani danych osobowych. Przetwarzanie Pana/Pani danych osobowych następuje w sposób zgodny z prawem, gwarantujący ich należyte bezpieczeństwo. W ramach strony internetowej używana jest technologia plików „cookies”, która w szczególności jest wykorzystywana w celu analizowania ruchu na stronie, a także do personalizowania treści, które mogą być do Pana/Pani kierowane. Jeśli Pan/Pani nie wyraża na to zgody, można wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej. Nie zmieniając ustawień, akceptują Państwo zapisywanie plików „cookies” przez przeglądarkę. Więcej informacji na ten temat w: Polityce prywatności i Polityce plików cookies.

Czym się kierować przy kupnie blendera?

Blendery stały się w ostatnich latach jednymi z najbardziej popularnych urządzeń w niejednej kuchni. Idealnie sprawdzają się, gdy chcemy przyrządzić owocowy czy warzywny koktajl i smoothie, zupę-krem, rozdrobnić lód, orzechy lub zrobić sos. Bez wątpienia ułatwiają przyrządzanie różnych potraw, deserów i napojów, poszerzając nasze horyzonty kulinarne. Są też pomocne, kiedy zdecydujemy się przejść na dietę koktajlową. Warto zaopatrzyć się w to przydatne urządzenie, jednak przed zakupem sprawdź, na co trzeba zwrócić uwagę.

Blender ręczny czy kielichowy?

Ręczne blendery to urządzenia o małych wymiarach. Nie są wyposażone w kielich i pozwalają blendować produkty bezpośrednio w naczyniu (miska, garnek itp.). Są lekkie i wygodne w użyciu. Modele ręczne powinny być wyposażone w specjalną osłonkę, zabezpieczającą przed rozpryskami. Podczas zakupów sprawdź, jak dany blender ręczny leży w dłoni – od tego zależy komfort pracy.

Natomiast blendery stacjonarne, czyli kielichowe, mogą pracować samodzielnie. Mają większą moc niż modele manualne, więc umożliwiają blendowanie twardszych produktów. Blendery kielichowe są wyposażone w – jak wskazuje nazwa – pojemnik w kształcie kielicha. Mają też specjalne przyssawki, dzięki którym można stabilnie przyczepiać je do blatu.

Jakie parametry uwzględnić przy zakupie blendera?

Bez względu na to, czy wybierzesz blender ręczny, czy kielichowy, dokładnie przyjrzyj się jego możliwościom i parametrom technicznym.

Moc to jeden najważniejszych czynników, decydujących o efektywności blendera. Tutaj sprawdza się zasada, zgodnie z którą im więcej, tym lepiej. Duża moc to o wiele wyższa skuteczność w rozdrabnianiu twardych produktów. Podczas poszukiwań napotkasz urządzenia obu typów mające moc od 100 do 2000 W.

Kolejna kwestia to zasilanie blendera. Oprócz tradycyjnych modeli zasilanych kablem, obecnie producenci oferują nawet blendery bezprzewodowe, które zapewniają niezwykłą wygodę pracy. Nie będzie przeszkadzać Ci żaden kabel, taki blender jest zasilany za pomocą wbudowanego akumulatora. Jednak coś za coś – blendery bezprzewodowe mają niewielką moc, maksymalnie ok. 200 W.

Następnie zwróć uwagę na materiały, z których wykonany jest dany blender. Chodzi mianowicie o ich rodzaj i jakość. Przeważnie uchwyty blenderów (i kielichowych, i ręcznych) są zrobione z tworzyw sztucznych, ponieważ są łatwe w formowaniu, a do tego jednocześnie są przyjemne w dotyku. Ważniejsza jest część dolna blendera. Musi być odporna na wysoką temperaturę i uszkodzenia mechaniczne. Z tego powodu zdecydowanie warto nabyć droższy model, którego końcówka jest wykonana ze stali nierdzewnej (zamiast z plastiku, jak w przypadku blenderów z dolnej półki cenowej).

Ostatni z ważniejszych parametrów blendera to maksymalny czas pracy. Należy unikać tańszych blenderów, gdyż te umożliwiają zaledwie 15 sekund pracy. Tak krótki czas sprawia, że rozdrabnianie produktów trwa długo i szybko robi się męczące.