Dlaczego warto wybrać garnki i patelnie miedziane?

Nie ma chyba osoby, która nigdy nie przypaliła potrawy. Nawet najbardziej doświadczonym kucharzom może przydarzyć się taka wpadka. Sytuację pogarsza fakt, że często używamy patelni czy garnków nie najlepszej jakości. Istnieje na szczęście idealne rozwiązanie – Copper Pan, czyli patelnie i garnki z nieprzywierającą powłoką z dodatkiem miedzi.

W ostatnich latach można zauważyć pewien trend. Zwolennicy nowoczesnych wnętrz lubią wzbogacać je elementami w stylu retro. Dotyczy to również kuchni, gdzie obok najnowszych nowinek technicznych sąsiadują akcesoria i naczynia vintage. Wśród nich wyróżniają się naczynia miedziane.

Wygląd patelni i garnków z miedzianą powłoką przywodzi na myśl naczynia używane przez nasze babcie. Oprócz swojego niebanalnego wyglądu mają szereg zalet, które sprawiają, że gotowanie staje się prostsze.

Po pierwsze, dzięki powłoce z dodatkiem miedzi takie garnki i patelnie doskonale przewodzą ciepło, szybko oraz równomiernie się nagrzewają. Dzięki temu przyrządzanie potraw trwa krócej niż w przypadku naczyń wykonanych z innych materiałów.

Po drugie, nieprzywierająca powłoka (non-stick). Takie rozwiązanie gwarantuje, że nawet kompletny amator nie przypali potrawy w takim naczyniu. Do powierzchni garnków i patelni Copper Pan żywność nie przykleja się i nie przypala, co znacznie ułatwia przyrządzanie dań. Dodatkową zaletą jest to, że naczynia z powłoką non-stick są bardzo łatwe w czyszczeniu.

Patelnie i garnki miedziane – dzięki nieprzywierającej powłoce – umożliwiają przyrządzanie potraw z dodatkiem minimalnej ilości tłuszczu. Dla osób, którym zależy na zdrowej diecie, to bardzo ważny atut.

Kolejną zaletą garnków i patelni miedzianych jest ich wyjątkowa trwałość. Są odporne na uszkodzenia mechaniczne i zarysowania, więc posłużą Ci przez lata. Są też odporne na temperatury do 250 st. C, co pozwala bezpośrednio podgrzewać dania w piekarniku. Garnki i patelnie Copper Pan są uniwersalne, pasują do każdego rodzaju kuchenki – gazowej, elektrycznej, indukcyjnej oraz ceramicznej.