Zgodnie z ogólnym rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. (RODO) informujemy, że TVO Sp. z o.o. z siedzibą w Gdyni jest administratorem Pana/Pani danych osobowych. Przetwarzanie Pana/Pani danych osobowych następuje w sposób zgodny z prawem, gwarantujący ich należyte bezpieczeństwo. W ramach strony internetowej używana jest technologia plików „cookies”, która w szczególności jest wykorzystywana w celu analizowania ruchu na stronie, a także do personalizowania treści, które mogą być do Pana/Pani kierowane. Jeśli Pan/Pani nie wyraża na to zgody, można wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej. Nie zmieniając ustawień, akceptują Państwo zapisywanie plików „cookies” przez przeglądarkę. Więcej informacji na ten temat w: Polityce prywatności i Polityce plików cookies.

Przepis na grillowaną cukinię z parmezanem i czosnkiem

Pyszna grillowana cukinia to doskonałe danie nie tylko na luźne spotkania ze znajomymi, ale także rodzinne spotkanie. Grillowana cukinia w wydaniu z parmezanem i czosnkiem podbije serce każdego.

Porcja dla 4 osób zawiera:

3 niewielkie cukinie

3 łyżki miękkiego masła

2 zgniecione ząbki czosnku

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1/2 szklanki drobno startego parmezanu

Przygotowanie (około 40 minut):

Rozgrzewamy patelnię grillową i lekko smarujemy olejem.

Kroimy cukinię w poprzek na pół, a następnie każdą połówkę kroimy ponownie wzdłużna 3 plastry.

Mieszamy masło z czosnkiem i pietruszką, i tak urozmaiconym tłuszczykiem smarujemy plastry cukinii z każdej strony, przy czym jedną ze stron posypujemy dodatkowo parmezanem.

Układamy cukinię na grillu serem do góry, i pieczemy przez około 8 minut - tak długo, aż ser się stopi a cukinia będzie miękka.

*Przepis opracowany na podstawie receptury udostępnionej na stronie allrecipes.pl