Przepis na grillowaną cukinię z parmezanem i czosnkiem

Pyszna grillowana cukinia to doskonałe danie nie tylko na luźne spotkania ze znajomymi, ale także rodzinne spotkanie. Grillowana cukinia w wydaniu z parmezanem i czosnkiem podbije serce każdego.

Porcja dla 4 osób zawiera:

3 niewielkie cukinie

3 łyżki miękkiego masła

2 zgniecione ząbki czosnku

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1/2 szklanki drobno startego parmezanu

Przygotowanie (około 40 minut):

Rozgrzewamy patelnię grillową i lekko smarujemy olejem.

Kroimy cukinię w poprzek na pół, a następnie każdą połówkę kroimy ponownie wzdłużna 3 plastry.

Mieszamy masło z czosnkiem i pietruszką, i tak urozmaiconym tłuszczykiem smarujemy plastry cukinii z każdej strony, przy czym jedną ze stron posypujemy dodatkowo parmezanem.

Układamy cukinię na grillu serem do góry, i pieczemy przez około 8 minut - tak długo, aż ser się stopi a cukinia będzie miękka.

*Przepis opracowany na podstawie receptury udostępnionej na stronie allrecipes.pl