Przepis na grillowane piersi z kurczaka z cytryną i tymiankiem

Przepis na pyszne grillowane piersi z kurczaka przyprawione cytryną i tymiankiem i dodatkiem pesto z orzechów laskowych i bazylii, grzanek i zielonych oliwek. Zachwyć znajomych i podbij serca rodziny tym łatwym w przygotowaniu daniem.

Składniki:

2 piersi z kurczaka

1/2 cytryny

2 ząbki czosnku

1 łyżkę suszonego tymianku

5 łyżek oliwy z oliwek

sól morską i świeżo zmielony czarny pieprz

gałązki świeżego tymianku (opcjonalnie)

Dodatki:

zielone oliwki w oliwie czosnkowej,

grillowane kromki pieczywa oraz pesto z orzechów laskowych i bazylii

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka należy umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z pozostałych kostek, włókien i skórek, a następnie przeciąć w poprzek od najgrubszej części, dzieląc je na dwa cieńsze kawałki mięsa. Lekko rozbić tłuczkiem, poprószyć solą oraz pieprzem.

W głębokim talerzu mieszamy sok i drobno startą skórkę z połówki cytryny, dodajemy drobno posiekany czosnek, tymianek oraz oliwę z oliwek. Wkładamy do środka piersi z kurczaka i moczymy je w marynacie. Odstawiamy na 10 minut i rozgrzewamy patelnię grillową.

Układamy piersi wraz z całą marynatą na rozgrzanym urządzeniu. Grillujemy mięso przez około 5 - 6 minut z jednej strony, aż pociemnieje, następnie przekładamy na drugą stronę i grillujemy przez kolejne 5 minut.

Podczas dalszego grillowania nie dotykamy już mięsa, aby nie pozbawić go soków i nie przesuszyć. Mięso powinno być zarumienione z zewnątrz, a miękkie i soczyste w środku.

W połowie grillowania na kurczaku ułożyć gałązki świeżego tymianku i całość lekko podsuszyć. Chrupiący tymianek dodatkowo wzbogaci smak mięsa.

Podajemy potrawę z zielonymi oliwkami, z pesto z orzechów laskowych i bazylii oraz grillowanym pieczywem. Można też zrobić kanapki: chleb posmarować pesto, przykryć kurczakiem i połówkami oliwek.

Przepis na pesto z orzechów laskowych i bazylii:

Składniki:

1/2 szklanki wyłuskanych orzechów laskowych

1 obrany ząbek czosnku

1/2 szklanki listków świeżej bazylii

1/2 cytryny

3 czubate łyżki tartego parmezanu (około 25 g)

5 łyżek oliwy z oliwek

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Orzechy rumienimy na patelni, wkładamy do wąskiego pojemnika blendera ręcznego, dodajemy czosnek, bazylię, sok oraz 1 łyżeczkę drobno startej skórki cytryny, tarty parmezan, oliwę z oliwek oraz sól. Miksujemy na pesto o dość gęstej konsystencji, doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy do grillowanych piersi kurczaka i/lub opiekanego pieczywa.

Pesto z orzechów laskowych i bazylii to dobry dodatek do grillowanego kurczaka lub do posmarowania grzanek. Do pesto możemy dodać 1,5 szklanki sera ricotta, aby otrzymać smaczny i gęsty sos do makaronu. Można przechowywać je dwa dni w lodówce.

*Przepis opracowany na podstawie receptury udostępnionej na stronie www.kwestiasmaku.com