Przepis na pstrąga z grilla

Pstrąg z grilla to pyszna, ale rzadko przygotowywana potrawa. Zazwyczaj decydujemy się na smażoną rybę, ale to błąd. Grillowana będzie o wiele zdrowsza i smaczniejsza. Zapraszamy do skorzystania z naszego przepisu na pstrąga z girlla.

Składniki:

2 patroszone pstrągi

2 ząbki czosnku

2 gałązki rozmarynu

1 łyżeczkę posiekanego koperku

sok z 1/2 cytryny

30 g masła

sól

świeżo mielony pieprz

2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Pstrągi należy wypatroszyć, umyć, odłożyć do obcieknięcia na kilka minut i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Każdą z ryb delikatnie nacinamy w trzech miejscach skóry, skrapiamy sokiem z cytryny oraz nacieramy solą i pieprzem zarówno z zewnątrz, jak i w środku.

W miseczce mieszamy masło z wyciśniętymi ząbkami czosnku, posiekanym rozmarynem i koperkiem. Z masła formujemy dwa długie wałeczki i wkładamy je do środka ryby. Następnie spinamy brzegi pstrąga wykałaczkami, zawijamy rybę w folię i chowamy do lodówki na minimum pół godziny.

Tak przygotowany pstrąg może marynować się nawet dwa dni.

Przed smażeniem ryby smarujemy pędzelkiem umoczonym w oliwie z oliwek.

Mocno nagrzewamy patelnię grillową, zmniejszamy ogień i układamy na niej pstrągi. Smażymy je po 4-5 minut z każdej strony.

Ryby podajemy gorące z ćwiartkami cytryny, upieczonymi ziemniakami i kawałkami sałaty. Pstrąg wspaniale komponuje się z białym winem np. sauvignon blanc.

*Przepis opracowany na podstawie formuły udostępnionej na blogu kuchennybalagan.blogspot.com