Przepis na Quiche Lorraine

Quiche to wypiek w formie placka, który składa się z kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia, które zalane jest masą jajeczno-śmietanową. Nasz przepis na Quiche z boczkiem i karczochami podbije serca każdego miłośnika kuchni.

Przepis na 6-8 porcji zawiera:

Kruche ciasto:

250 g mąki (pszennej tortowej)

1 łyżeczkę soli morskiej

150 g zimnego masła

1 jajko

1 łyżkę zimnego mleka


Nadzienie:

250 g chudego boczku wędzonego

1 łyżeczkę syropu klonowego lub miodu

250 g karczochów w oleju

100 g sera gruyère (lub innego "żółtego" w kawałku)

Masa jajeczna:

200 g śmietanki 30%

100 g serka mascarpone

50 ml mleka

2 jajka

3 żółtka

szczyptę soli

szczyptę gałki muszkatołowej

Przygotowujemy również:

folię aluminiową

stolnicę i wałek

obciążenie (np. suchą fasolę)

formę na tartę o średnicy 28 cm.

Uwaga: jeśli mamy mniejszą formę np. 23 cm średnicy, wówczas nie wykorzystamy całego ciasta kruchego tylko około 2/3 ilości. Składniki na nadzienie i masę jajeczną należy zmniejszyć również o około 1/3.


Przygotowanie Quiche Lorreine

Kruche ciasto:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, posiekane masło oraz jajko.

Rozcieramy palcami masło z jajkiem, następnie stopniowo dodajemy mąkę, wciąż rozcierając w palcach składniki, aż powstanie drobna kruszonka.

Dodajemy mleko i szybko zagniatamy gładkie ciasto łącząc składniki w kulkę. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 20 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Wyjmujemy ciasto z lodówki i podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na placek nieco większy niż średnica formy. Podczas rozwałkowywania często przesuwamy i przewracamy ciasto, wówczas nie będzie się kleiło i przywierało do stolnicy i wałka.

Ciasto przenosimy do formy i wyklejamy nim dno oraz boki. Wstawiamy do lodówki na 20 minut.

Spód tarty dziurkujemy widelcem, dno i boki okrywamy folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu). Na dno wysypujemy suchą fasolę.

Wstawiamy do urządzenia i pieczemy przez 15 minut. Usuwamy folię i obciążenie i pieczemy dalej przez około 13 minut na złoty kolor.

Wyjmujemy ciasto, nie wyłączając piekarnika. W czasie gdy piecze się spód, możemy przygotować nadzienie.

Nadzienie:

Boczek kroimy w kosteczkę, wykładamy na patelnię i na umiarkowanym ogniu smażymy przez około 10 minut, aż się lekko zrumieni i wytopi. Pod koniec dodajemy syrop klonowy.

Wyjmujemy karczochy z zalewy i ścieramy na tarce ser.

Masa jajeczna:

Miksujemy w misce jajka z żółtkami (nie ubijamy!), następnie dodajemy śmietankę, mascarpone i mleko, doprawiamy solą, gałką muszkatołową, ponownie miksujemy na jednolitą masę.

Boczek i karczochy układamy na cieście, zalewamy masą jajeczną, posypujemy tartym serem i ostrożnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 25-30 minut, do czasu aż masa będzie ścięta.

Potrawę podajemy z sałatką z rukoli albo roszponki z pomidorkami koktajlowymi lub posiekanymi suszonymi pomidorami i winegretem miodowym.

*Przepis opracowaliśmy na podstawie formuły udostępnionej na stronie kwestiasmaku.com