Przepis na szaszłyki z krewetek

Szaszłyki z krewetek w słodkim sosie imbirowym to wykwitne danie, ale proste w wykonaniu. Z naszym przepisem na szaszłyki krewetek odkryjesz w sobie pasję do gotowania.

Składniki:

umyte i obrane krewetki,

czosnek,

świeży imbir,

oliwę,

patyki na szaszłyki,

sok owocowy,

miód,

kolendrę

zieloną papryczkę chilli

Do szaszłyków z krewetek wspaniale komponuje się zielone pesto z kolendry. Potrawę podawać można jako przystawkę przed daniem głównym lub lekką przekąskę.

Melon po upieczeniu mięknie, i wzbogaca danie dodatkową porcją soku.

Przygotowanie szaszłyków z krewetek:

Krewetki marynujemy w pokrojonym czosnku i startym świeżym imbirze. Można skropić je oliwą. Zapiekamy lub grillujemy przez około 8 minut, nadziane na szaszłyki wraz z kawałkami melona.

Uwaga: Patyczki należy wcześniej moczyć przez 15 minut w zimnej wodzie!

Przygotowanie gęstego sosu imbirowego:

Umieszczamy w garnuszku sok z ananasa, mango lub pomarańczy wraz z miodem i startym imbirem. Gotujemy i redukujemy do postaci gęstego sosu.

Przygotowanie zielonego pesto z kolendry:

Drobno kroimy kolendrę i zieloną papryczkę chilli, całość mieszamy z odrobiną oliwy.

*Przepis opracowany na podstawie formuły udostępnionej na stronie kwestiasmaku.com