Halloween - strrrrasznie dobry przepis na ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe to tradycyjny wypiek na Halloween i Święto Dziękczynienia, zarówno w USA, jak i w Kanadzie. Jeśli urządzasz przerażającą imprezę 31 października, nie może zabraknąć na Twoim stole tego ciasta.  Z roku na rok Hallowen jest coraz popularniejsze i w naszym kraju - sprawdź co możesz zrobić, aby Twoja straaaaaaszna impreza zyskała dużo smaku i aprobatę zaproszonych gości!

Specjalnie dla Was sprawdziliśmy przepisy na ciasta dyniowe znalezione w internecie -  wszyscy pracownicy TV Okazje piekli je przez prawie 2 tygodnie i przynosili do biura. Przyznamy szczerze, że choć wszystkie były pyszne, już nie możemy na nie patrzeć.

Ze wszystkich ciast wybraliśmy kilka najlepszych, a potem wyłoniliśmy wspólnie jednego zwycięzcę - oto i on!

Przepis na ciasto dyniowe z musem i bitą śmietaną

Składniki na część kruchą:

- 250 g mąki pszennej

- 150 g masła, zimnego, pokrojonego na mniejsze kawałki

- 1 łyżeczka soli

- Szczypta drobnego cukru do wypieków

- 1 łyżka mleka, zimnego

- 1 jajko

Masz stolnicę? Wysyp na nią mąkę z dołeczkiem, do którego dodaj masło, cukier, sól, jajko. Wszystkie składniki razem zagniatamy i stopniowo dodajemy więcej mąki, wyrabiając, aż powstanie kruszonka. Następnie dodajemy mleko i zagniatamy ciasto na gładko. Wyrobioną masę zwijamy w kulę, owijamy folią i chłodzimy w lodówce przez 30 minut.

 

Głęboką formę o średnicy 24 cm, wysmarowaną masłem i oprószoną mąką, wypełnić ciastem rozwałkowanym na około 3 mm. Jeśli zostanie ciasto, warto uformować z niego paseczki i piec oddzielnie, dla dekoracji. Na ciasto wykładamy kulki ceramiczne, fasolę lub ryż (dla obciążenia) i pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut. Następnie wyjmujemy kulki, zabieramy obciążenie i pieczemy dodatkowo 5-10 minut.

Nadzienie pełne dyni:

- 2 szklanki dyniowego puree

- 1 szklanka śmietany kremówki (36%)

- 1 żółtko

- 2 jajka

- Łyżeczka skrobi ziemniaczanej

- Szczypta soli

- Pół szklanki brązowego cukru

- Przyprawy - cynamon, kardamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa

Wszystkie składniki roztrzepać i wylać na wystudzony i wcześniej upieczony spód. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 220 C i piec przez 15 minut, następnie obniżyć do 180 stopni i piec 40-50 minut. Wyjąć, przestudzić.

Podawać ozdobione bitą śmietaną, paseczkami z ciasta i posypane cynamonem.

Przepis z bloga mojewypieki.com, inspirowane przepisem na pâte brisée -  'Pastry' Michel Roux.