Zgodnie z ogólnym rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. (RODO) informujemy, że TVO Sp. z o.o. z siedzibą w Gdyni jest administratorem Pana/Pani danych osobowych. Przetwarzanie Pana/Pani danych osobowych następuje w sposób zgodny z prawem, gwarantujący ich należyte bezpieczeństwo. W ramach strony internetowej używana jest technologia plików „cookies”, która w szczególności jest wykorzystywana w celu analizowania ruchu na stronie, a także do personalizowania treści, które mogą być do Pana/Pani kierowane. Jeśli Pan/Pani nie wyraża na to zgody, można wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej. Nie zmieniając ustawień, akceptują Państwo zapisywanie plików „cookies” przez przeglądarkę. Więcej informacji na ten temat w: Polityce prywatności i Polityce plików cookies.

Historia mazurka wielkanocnego z przepisami

Jak co roku, na każdym wielkanocnym stole nie może zabraknąć mazurka. Czy wiesz, skąd w polskiej tradycji Świąt Wielkanocnych wzięło się to ciasto? Odpowiedź dla niejednej osoby z pewnością będzie zaskakująca.

Zanim jednak przejdziemy do meritum, mamy dla Was małą niespodziankę. Z okazji Wielkanocy przygotowaliśmy dla Was specjalne OKAZJE na produkty kuchenne, które pomogą Wam w świątecznych przygotowaniach. Rabat nalicza się już przy zakupach za ponad 150 zł! Im więcej wydajesz, tym więcej oszczędzasz. Nawet do 20%! Tylko do 21.04.2019r.

ZRÓB ZAKUPY ZA PONAD 150 ZŁ I OTRZYMAJ RABAT

Historia mazurka

Wbrew powszechnie panującym przekonaniom, przepis na mazurka nie powstał w Polsce (o tradycjach i zwyczajach wielkanocnych w Polsce przeczytasz w naszym wpisie). Prawdopodobnie przybył do naszego kraju, a w XVII wieku na stałe zadomowił się w naszej tradycji. Nazwa tego najbardziej znanego wielkanocnego przysmaku wiąże się z określeniem „mazur”, co kiedyś oznaczało osobę mieszkającą na Mazowszu. To właśnie w tym regionie Polski mazurek od początku cieszył się bardzo dużą popularnością.

Według zwyczaju, to wyjątkowe ciasto stanowi pewną nagrodę po okresie Wielkiego Postu.

Mazurek dziś

Konsystencja klasycznego mazurka powinna być krucha. Ciasto piecze się na płaskich, prostokątnych blachach. Należy uważać przy nakładaniu go na blachę przed pieczeniem, ponieważ nie powinno być zbyt grube. Samo ciasto to podstawa pod lukier, masę czy na przykład konfiturę.

Na tle innych tradycyjnych ciast mazurek wyróżnia się bardzo dużą różnorodnością. Można się nawet pokusić o stwierdzenie, że ile rodzin, tyle sposobów na zrobienie mazurka. Do najpopularniejszych odmian należą mazurek królewski, mazurek orzechowy i mazurek czekoladowy.

Przepisy na mazurka wielkanocnego

Jeśli nigdy nie przygotowaliście mazurka, przychodzimy z pomocą! Poniżej znajdziecie dwa przepisy, którymi na pewno podbijecie stół wielkanocny i serca członków rodziny.

Przepis na mazurek piankowo-orzechowy

Do przygotowania mazurka piankowo-orzechowego będziesz potrzebować:

➡️ 120 g masła

➡️ 120 gramów mąki

➡️ 250 g cukru pudru + 2 łyżki

➡️ 250 g orzechów włoskich (zmielonych)

➡️ 3 jaja

➡️ 1 wafel (opłatek)

➡️ trochę rodzynek i suszonych moreli i orzechów włoskich do dekoracji

➡️ 2 łyżki rumu


Przygotowanie:

1. Najpierw zetrzyj na puch żółtka jaj i zmieszaj z 250 g cukru pudru. Porcjami dodaj masło, mąkę, rum oraz orzechy.

2. Następnie przytnij wafel tak, aby pasował do rozmiaru blachy. Posmaruj ją delikatnie masłem i połóż na niej pergamin. Wafel umieść na pergaminie, a na nim rozłóż ciasto.

3. W dalszej kolejności ubij białka, aż otrzymasz sztywną pianę. Dodaj do niej 2 łyżki cukru pudru i pokryj pianą ciasto.

4. Włącz piekarnik, ustaw temperaturę na 180° C i piecz przez 30-35 minut.

5. Od razu po zakończeniu pieczenia - kiedy piana jest gorąca i daje się formować – udekoruj mazurka rodzynkami, orzechami i suszonymi morelami.

Przepis na mazurek królewski

Przygotuj następujące składniki:

➡️ pół szklanki cukru

➡️ 300 g masła

➡️ 1 surowe żółtko

➡️ szczypta soli

➡️ zmielone migdały (1 szklanka)

➡️ mąka pszenna (2 szklanki)

➡️ 4 żółtka ugotowane na twardo

Na wierzch ciasta będziesz potrzebować

➡️ odrobina masła, aby wysmarować blachę

➡️ 1 łyżka bułki tartej

 

Na wierzch mazurka: słoik wiśniowych konfitur (najlepiej domowych!)

Rozgrzej piekarnik do 180° C.

Przygotowanie:

1. Żółtka, które ugotowałeś na twardo, przetrzyj przez sito, przesiej mąkę tartą przez stolnicę i dodaj masło i resztę składników. Całość zmieszaj i zagnieć, aż otrzymasz jednolitą masę.

2. Uformuj ciasto na kształt kuli, owiń folią i włóż na godzinę do lodówki. Następnie podziel je na trzy części. Rozwałkuj 2/3 na placek o grubości 1 cm i posyp szczyptą mąki.

3. Blachę posmaruj masłem i posyp bułką tartą, a następnie umieść na niej rozwałkowane na placek ciasto. Pozostałą 1/3 ciasta uformuj na niewielkie wałeczki, aby ułożyć z nich kratkę na placku.

4. Wstaw swojego mazurka do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut. Po upływie tego czasu powinien mieć złoty kolor – to znak, że jest gotowy.