Zgodnie z ogólnym rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. (RODO) informujemy, że TVO Sp. z o.o. z siedzibą w Gdyni jest administratorem Pana/Pani danych osobowych. Przetwarzanie Pana/Pani danych osobowych następuje w sposób zgodny z prawem, gwarantujący ich należyte bezpieczeństwo. W ramach strony internetowej używana jest technologia plików „cookies”, która w szczególności jest wykorzystywana w celu analizowania ruchu na stronie, a także do personalizowania treści, które mogą być do Pana/Pani kierowane. Jeśli Pan/Pani nie wyraża na to zgody, można wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej. Nie zmieniając ustawień, akceptują Państwo zapisywanie plików „cookies” przez przeglądarkę. Więcej informacji na ten temat w: Polityce prywatności i Polityce plików cookies.

Jak komponować lekkostrawną dietę?

Dieta lekkostrawna ma za zadanie dostarczać wszystkich potrzebnych organizmowi składników odżywczych, w takiej formie, aby nie obciążać układu pokarmowego. Z tego względu jest zalecana dla chorych zmagających się ze stanami zapalnymi żołądka lub jelit, po operacjach i zatruciach. Dieta lekkostrawna pozwala na złagodzenie objawów chorób, w bezpieczny sposób zmienić nawyki żywieniowe i powodować utratę wagi u osób mających problemy z nadmiarowymi kilogramami. Poznaj przykładowy jadłospis tygodniowy dla diety lekkostrawnej.

Podczas stosowania lekkostrawnej diety należy zapoznać się z jej zasadami. Najważniejszą jest regularność. Zalecane jest przyjmowanie 4 lub 5 posiłków dziennie, w tym ostatni nie później niż na 2 godziny przed snem. Posiłki powinny być gotowane – w wodzie lub na parze, nie smażone. Lepiej trawione są posiłki miksowane, dlatego dobrze jest używać blendera lub miksera. Należy ograniczyć spożywanie produktów wzdymających, tłustych, ostro przyprawionych.

Przykładowy jadłospis lekkostrawny na cały tydzień

Dzień 1

Śniadanie: Płatki ryżowe ugotowane na mleku, z malinami

II śniadanie: 2 kanapki z chudą szynką i kiszonym ogórkiem

Obiad: Mięso królika duszone w sosie śmietanowym, z ziemniakami z wody

Deser: Maślanka, suszona żurawina

Kolacja: jajko na twardo, surówka z pomidora, kromka chleba pszennego

Dzień 2

Śniadanie: Wafle ryżowe posmarowane twarożkiem, z plasterkami banana i malinami

II Śniadanie: twarożek z rzodkiewką

Obiad: Gulasz wołowy z dodatkiem warzyw, kasza jaglana

Deser: sucharki maczane w mleku

Kolacja: Zupa krem z brokułów

Dzień 3

Śniadanie: płatki jaglane ugotowane na mleku, borówki

II śniadanie: 2 kromki pieczywa chrupkiego z masłem, drobiową wędliną i sałatą

Obiad: Indyk pieczony z cukinią i bakłażanem

Deser: Sok owocowo-warzywny

Kolacja: wędzona makrela

Dzień 4

Śniadanie: 2 jajka gotowane na miękko, pszenna bułeczka z masłem

II śniadanie: Shake truskawkowy na mleku

Obiad: Zupa krem z dyni i marchwi

Deser: Sałatka owocowa z nektarynek, pomarańczy i suszonych śliwek

Kolacja: Duszona pierś kurczaka, kasza jaglana, gotowany brokuł

Dzień 5

Śniadanie: 2 kromki białego pieczywa z masłem, polędwicą sopocką i pomidorem  

II śniadanie: Gotowana fasolka szparagowa

Obiad: Pulpeciki z mięsa drobiowego w sosie koperkowym, ryż i gotowane buraczki

Deser: Kisiel owocowy

Kolacja: Zupa jarzynowa

Dzień 6

Śniadanie: Jajecznica z 3 jaj gotowana na parze, pszenna bułka

II śniadanie: Chudy twaróg i jabłko

Obiad: Dorsz pieczony lub gotowany na parze, ziemniaczki gotowane, fasolka szparagowa gotowana

Deser: Sok z cytrusów, świeżo wyciskany

Kolacja: Pieczone mięso z indyka ze szpinakiem, kasza kuskus

Dzień 7

Śniadanie: Owsianka na wodzie z pieczonym jabłkiem i miodem

II śniadanie: Pieczywo ryżowe z chudą szynką i pomidorem

Obiad: Ryż z gotowanymi warzywami korzeniowymi i gotowanym kurczakiem, z łyżeczką masła

Deser: Koktajl z banana i jogurtu naturalnego

Kolacja: Zupa krupnik