Zgodnie z ogólnym rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. (RODO) informujemy, że TVO Sp. z o.o. z siedzibą w Gdyni jest administratorem Pana/Pani danych osobowych. Przetwarzanie Pana/Pani danych osobowych następuje w sposób zgodny z prawem, gwarantujący ich należyte bezpieczeństwo. W ramach strony internetowej używana jest technologia plików „cookies”, która w szczególności jest wykorzystywana w celu analizowania ruchu na stronie, a także do personalizowania treści, które mogą być do Pana/Pani kierowane. Jeśli Pan/Pani nie wyraża na to zgody, można wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej. Nie zmieniając ustawień, akceptują Państwo zapisywanie plików „cookies” przez przeglądarkę. Więcej informacji na ten temat w: Polityce prywatności i Polityce plików cookies.

Jak usmażyć kurczaka?

Czy masz swój sprawdzony sposób na smażenie kurczaka? Tak naprawdę to wcale nie jest tak łatwe, jak się wydaje. Nie każdy potrafi zrobić to tak, aby mięso było wewnątrz miękkie i delikatne, a na zewnątrz chrupiące i w złocistym kolorze. Aby uzyskać idealnie wysmażonego kurczaka, trzeba uwzględnić dwa ważne czynniki: olej oraz czas smażenia.

 

Olej do smażenia kurczaka

Najpierw omówmy rodzaj oleju, na którym najlepiej usmażyć kurczaka. Idealnie nadaje się do tego olej rafinowany. Należy wybrać taki z wysoką temperaturą dymienia (co najmniej 220°C). Dobrym wyborem będzie olej rzepakowy.

Przejdźmy zatem do samego smażenia. Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni (olej musi pokryć całą powierzchnię dna patelni). Połóż mięso kurczaka na patelni. Można również polać je gorącym masłem, co doda mu aromatu i sprawi, że będzie bardziej delikatne.

Czas smażenia kurczaka

Kolejna kwestia to czas smażenia. Tutaj wszystko zależy od rodzaju, wielkości i gramatury mięsa. Przykładowo, czas smażenia fileta z kurczaka wynosi ok. 9. minut, a drobniejszych kawałków ok. 6 minut.

Po kilku minutach smażenia ścina się białko, a mięso nabiera rumianego koloru. Na tym etapie do wewnątrz nie dostaje się już tłuszcz, kurczak zachowuje też swoje właściwości odżywcze.

Należy pilnować, żeby nie smażyć kurczaka za długo, ponieważ zrobi się za suche. Gdy smażony filet czy drobne kawałki przybiorą złocistą barwę, oznacza to, że prawdopodobnie już jest gotowe.

 

Prosty przepis na smażonego kurczaka

Czas przygotowania: 30 minut.

Liczba porcji: 3-4

 

Będziesz potrzebować:

1. całego kurczaka

2. przyprawę węgierską

3. pół szklanki oleju

 

Umyj kurczaka i pokrój go na kawałki.

Poczekaj, aż wyschnie, a następnie natrzyj go przyprawą węgierską.

Na 12 godzin musisz wstawić mięso do lodówki.

Po upływie tego czasu rozgrzej olej na patelni, wrzuć kawałki kurczaka i smaż pod przykryciem przez około godzinę.


Kurczak smażony z cebulą

Czas przygotowania: 50 minut.

Liczba porcji: 2

 

Przygotuj poniższe składniki:

1. 2 ćwiartki kurczaka

2. słodka papryka

3. tymianek

4. pieprz i sól

5. 1 cebula

6. olej do smażenia

 

Pokrój cebulę w piórka.

Umyj kurczaka, przetnij na pół, osusz i natrzyj mięso przyprawami.

Rozgrzej olej na patelni i umieść na niej mięso. Kurczak powinien być zarumieniony ze wszystkich stron.

Zmniejsz ogień i pod przykryciem smaż mięso, aż będzie miękkie. Podczas smażenia mięso należy obracać.

Następnie przełóż kurczaka z patelni na talerz, a na tym samym tłuszczu podsmaż cebulę do miękkości (posyp ją też szczyptą soli i pieprzu). Do cebuli dodaj kurczaka i całość wymieszaj.