Zgodnie z ogólnym rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. (RODO) informujemy, że TVO Sp. z o.o. z siedzibą w Gdyni jest administratorem Pana/Pani danych osobowych. Przetwarzanie Pana/Pani danych osobowych następuje w sposób zgodny z prawem, gwarantujący ich należyte bezpieczeństwo. W ramach strony internetowej używana jest technologia plików „cookies”, która w szczególności jest wykorzystywana w celu analizowania ruchu na stronie, a także do personalizowania treści, które mogą być do Pana/Pani kierowane. Jeśli Pan/Pani nie wyraża na to zgody, można wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej. Nie zmieniając ustawień, akceptują Państwo zapisywanie plików „cookies” przez przeglądarkę. Więcej informacji na ten temat w: Polityce prywatności i Polityce plików cookies.

Jak usmażyć pieczarki?

Pieczarki to grzyby lubiane przez wiele osób. Są częstym składnikiem pizzy, potraw mącznych czy farszu. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że można kupić je przez cały rok, a do tego są tanie. Masz swój ulubiony sposób na usmażenie pieczarek?

Pieczarki są jednymi z najczęściej uprawianych grzybów na całym świecie. Najpopularniejsze odmiany to brązowa portobello oraz biała. Te pierwsze mają ciemny kolor, wyrazisty smak i są większe od pieczarek białych.

Pieczarki białe można zarówno kupić w sklepie czy na straganie, jak i uprawiać…w domu. Własna mini-hodowla pieczarek robi się coraz bardziej popularna.

Pieczarki są niskokaloryczne - mają zaledwie 22 kcal w 100 gramach. Mają za to dużo wartościowych składników odżywczych, takich jak: błonnik, kwas foliowy, niacyna, ryboflawina, kwas pantotenowy, kobalamina i lektyna.

Pieczarka animowany gif, źródło: giphy.com

Jak długo smażyć pieczarki?

Bardzo ważny jest wybór dobrych pieczarek. W żadnym razie nie powinny być wilgotne czy poobijane, więc starannie wyselekcjonuj te najlepsze. Przed rozpoczęciem smażenia umyj je dokładnie wodą, a jeśli nie są jędrne, należy je obrać. W dalszej kolejności trzeba pokroić pieczarki na jeden z trzech sposobów: w plastry, kostkę albo w półplastry.

Następnie rozgrzej masło klarowane na patelni i dodaj cebulę pokrojoną w kostkę. Dorzuć pieczarki, a całość przykryj i smaż na średnim ogniu.

Po ok. 3 minutach dodaj szczyptę soli, aby usunąć wodę z pieczarek. Dodaj przyprawy wedle uznania, np. pieprz, paprykę czy przyprawę do pizzy i smaż do momentu uzyskania potrzebnej miękkości.

Długość smażenia pieczarek zależy tak naprawdę od przepisu. Czasami nie trzeba ich nawet smażyć, żeby dodać do jakiegoś dania!

Smażone pieczarki z jajkiem

Czas przygotowania: ok. 30 minut.

Liczba porcji: 1-2

Przygotuj następujące składniki:

1. 3 jaja

2. 6-8 pieczarek

3. 1 cebula

4. sól, pieprz

5. olej do smażenia

  

Obierz i umyj pieczarki, pokrój je w kosteczkę, a następnie posiekaj cebulę.

Wrzuć jajka do niewielkiej miski i roztrzep tak, by uzyskać jednolitą masę (białko musi połączyć się z żółtkiem).

Rozgrzej olej na patelni i dorzuć cebulę, którą smaż aż do momentu zeszklenia. Dodaj pieczarki, smaż je do miękkości (i aż odparuje woda). Posyp całość szczyptą soli i pieprzu.

Zalej masą jajeczną smażące się pieczarki i cebulę. Dokładnie wymieszaj całość i smaż chwilę. Gotowe danie najlepiej podawać ze świeżym pieczywem.

 

Pieczarki smażone w śmietanie

Czas przygotowania: ok. 20 minut.

Liczba porcji: 2-4

Będą Ci potrzebne następujące składniki:

1. 2 cebule

2. 4 garście pieczarek

3. 2 łyżki oliwy

4. sól, pieprz

5. 2 łyżki masła

6. 200 ml śmietany min. 18%

7. 2 łyżki masła

8. garść posiekanego koperku albo natki pietruszki

 

Umyj i obierz pieczarki i odkrój końcówki nóżek. Pokrój pieczarki na plastry.

Obierz cebule i pokrój je w ósemki.

Rozgrzej na patelni kilka łyżek oliwy. Dodaj posiekaną cebulę i smaż przez około 2 minuty, mieszając. Gdy cebula będzie zeszklona, dorzuć pieczarki. Smaż całość na maksymalnym ogniu.

Gdy woda wyparuje, zmniejsz płomień. Smaż, aż pieczarki będą miękkie i nabiorą rumianego koloru. Dodaj łyżkę masła oraz szczyptę pieprzu i soli. Zwiększ ogień i smaż całość jeszcze przez chwilę.

Posól śmietanę i polej kilkoma łyżkami pieczarki. Całość dokładnie wymieszaj i smaż do momentu, aż zagotuje się śmietana.

Posyp całość posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Podawaj z makaronem albo świeżym pieczywem.


Źródło gif: giphy.com