Zgodnie z ogólnym rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. (RODO) informujemy, że TVO Sp. z o.o. z siedzibą w Gdyni jest administratorem Pana/Pani danych osobowych. Przetwarzanie Pana/Pani danych osobowych następuje w sposób zgodny z prawem, gwarantujący ich należyte bezpieczeństwo. W ramach strony internetowej używana jest technologia plików „cookies”, która w szczególności jest wykorzystywana w celu analizowania ruchu na stronie, a także do personalizowania treści, które mogą być do Pana/Pani kierowane. Jeśli Pan/Pani nie wyraża na to zgody, można wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej. Nie zmieniając ustawień, akceptują Państwo zapisywanie plików „cookies” przez przeglądarkę. Więcej informacji na ten temat w: Polityce prywatności i Polityce plików cookies.

Jaka patelnia do steków?

Przyrządzenie idealnego steku nie zależy wyłącznie od mięsa, przypraw czy samej obróbki. Niezwykle istotną rolę odgrywa odpowiednia patelnia. Laików może zdziwić fakt, że ma ona wpływ na ostateczny efekt. W naszym artykule dowiesz się, jak usmażyć stek i jaka patelnia jest najlepsza do przygotowania tego dania.

Jak usmażyć stek?

Zacznijmy jednak od paru słów na temat samego mięsa na steki. Idealnie nada się rostbef, polędwica wołowa albo antrykot. Lepiej nie wybierać innych rodzajów, bo mogą okazać się za twarde.

Jak przygotować mięso na stek? Po wyjęciu z lodówki najpierw musi osiągnąć temperaturę pokojową. Nie należy smażyć zimnego mięsa na rozgrzanej patelni.

Podczas smażenia steku przyda się termometr, który pozwoli ocenić, czy mięso jest już wysmażone tak, jak chcemy:

✔️ stek rare: 44-48°C

✔️ stek medium rare 52-54°C

✔️ stek medium well: 56-58°C

✔️ stek well-done: >60°C

Jaka patelnia do steków?

Patelnie stalowe są bardzo popularne w wielu gospodarstwach domowych. Można dostać je zarówno w niskiej cenie, jak i wyższej – od renomowanych marek. Jeśli chodzi o zalety patelni stalowych, równomiernie i w szybkim tempie się nagrzewają. Minusem jest to, że powierzchnia takiej patelni jest pozbawiona powłoki, dlatego łatwo na niej przypalić smażoną żywność. Jeśli chcesz usmażyć na niej steki, musisz dobrze natłuścić mięso i rozgrzać patelnię.

Patelnie żeliwne znów są w modzie. Przeżywają swą drugą młodość zarówno w gospodarstwach domowych, jak i w restauracjach. Są ciężkie, masywne i dość długo się nagrzewają. Ich zaletą jest to, że dobrze i równomiernie rozprowadzają ciepło. Tak samo jak w przypadku patelni stalowej, aby dobrze usmażyć stek na patelni żeliwnej, trzeba zadbać o optymalne rozgrzanie patelni i natłuszczenie mięsa.

Patelnie ceramiczne świetnie nadają się do smażenia steków. Ceramiczna powierzchnia patelni jest nieprzywierająca i odporna na zarysowania. Mięso podczas smażenia nie przykleja się do powierzchni. Podobnie jest w patelniach miedzianych.

Tytanowe patelnie także wyróżnia nieprzywierająca powłoka. Trudno je zarysować lub uszkodzić mechanicznie. Aby usmażyć stek na takiej patelni, wystarczy dobrze ją rozgrzać i natłuścić mięso.

Wielbiciele steków na pewno będą zadowoleni z patelni grillowej. Można na niej uzyskać ciekawy efekt w postaci kratki na powierzchni steku. Oprócz tego smażenie na patelni grillowej wymaga bardzo mało tłuszczu, więc jest zdrowsze.

Patelnie teflonowe to chyba najczęstszy wybór w gospodarstwach domowych. Taka patelnia ma nieprzywierającą powłokę, przy czym koniecznie trzeba zwrócić uwagę, czy interesujący nas model jest odporny na porysowanie. Jeśli nie, będzie trzeba korzystać na niej wyłącznie z drewnianych lub plastikowych łyżek, widelców i akcesoriów. Na patelni teflonowej nie trzeba dodawać dużej ilości tłuszczu.