Zgodnie z ogólnym rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. (RODO) informujemy, że TVO Sp. z o.o. z siedzibą w Gdyni jest administratorem Pana/Pani danych osobowych. Przetwarzanie Pana/Pani danych osobowych następuje w sposób zgodny z prawem, gwarantujący ich należyte bezpieczeństwo. W ramach strony internetowej używana jest technologia plików „cookies”, która w szczególności jest wykorzystywana w celu analizowania ruchu na stronie, a także do personalizowania treści, które mogą być do Pana/Pani kierowane. Jeśli Pan/Pani nie wyraża na to zgody, można wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej. Nie zmieniając ustawień, akceptują Państwo zapisywanie plików „cookies” przez przeglądarkę. Więcej informacji na ten temat w: Polityce prywatności i Polityce plików cookies.

Jaki jest najlepszy olej do smażenia?


Smażone potrawy mogą mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Pewne znaczenie ma rodzaj oleju, którego użyjemy do smażenia. Jeśli w sklepie spożywczym nie wiesz, jaki olej do smażenia wybrać, na pewno przyda Ci się nasz poradnik.

Szukając odpowiedniego oleju do smażenia, przede wszystkim zwróć uwagę na etykietę. O ile oczywistością jest sprawdzenie daty przydatności do spożycia, to w przypadku składu przyda Ci się garść faktów.

Produkt zawierający większą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych niż jednonienasyconych, szybciej się zepsuje.

Do smażenia nadają się wyłącznie oleje z przewagą jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, ponieważ dzięki nim w wysokiej temperaturze zachowane zostają właściwości odżywcze oleju.

Punkt dymienia

Po osiągnięciu pewnej temperatury, olej, na którym smażymy, zaczyna tracić swe odżywcze właściwości i rozkłada się do wolnych kwasów tłuszczowych i glicerolu. Pojawia się wówczas szkodliwy dym, zawierający rakotwórcze substancje.

Na takim oleju nie należy już więcej smażyć. Temperatura, w której rozpoczyna się ten proces, to punkt dymienia.

Olej do smażenia powinien mieć jak najwyższą temperaturę dymienia. Oto punkty dymienia dla poszczególnych rodzajów oleju:

Oleje i punkt dymienia - tabela

Jest też oliwa z oliwek, której punkt dymienia z wytłoków oliwnych to 238°C; rafinowana oliwa to 225°C, a extra virgin 160°C.

Najczęściej polecane oleje do smażenia to oleje rafinowane, zawierające – jak wspomnieliśmy wcześniej – dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz niewielką ilość wielonienasyconych.

 

Pozostałe oleje: na których smażyć?

Na rynku dostępne są też inne oleje spożywcze. Warto mieć rozeznanie, do czego nadają się poszczególne rodzaje.

Olej kukurydziany

Rafinowany olej kukurydziany ma ciemnożółty kolor. Zawiera duże ilości witamin E oraz prowitaminy A. Doskonale nadaje się do sosów i sałatek, lecz z powodu przewagi wielonienasyconych kwasów tłuszczowych nad jednonienasyconymi nie nadaje się do smażenia.

Olej sezamowy

Olej sezamowy to olej uniwersalny, ponieważ nadaje się zarówno do smażenia, jak i do sałatek. Wyróżnia się intensywnym zapachem. Do wad należy zaliczyć znikomą zawartość kwasu omega-3 (są one bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, m.in. korzystnie działają na pracę mózgu oraz pomagają utrzymać odpowiednie stężenie cholesterolu).

Olej z pestek winogron

Olej z pestek ma charakterystyczny wygląd, wyróżnia go jasnozielony kolor. W jego składzie znajdują się głównie wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Podobnie jak olej sezamowy, znajdziesz w nim tylko śladową ilość kwasu omega-3. Nie nadaje się do smażenia, za to doskonale sprawdzi się jako olej do sosów i sałatek.

Jeśli jednak wolisz smażyć bez tłuszczu, polecamy nasz wpis o odpowiedniej patelni do tego typu gotowania.