Zgodnie z ogólnym rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. (RODO) informujemy, że TVO Sp. z o.o. z siedzibą w Gdyni jest administratorem Pana/Pani danych osobowych. Przetwarzanie Pana/Pani danych osobowych następuje w sposób zgodny z prawem, gwarantujący ich należyte bezpieczeństwo. W ramach strony internetowej używana jest technologia plików „cookies”, która w szczególności jest wykorzystywana w celu analizowania ruchu na stronie, a także do personalizowania treści, które mogą być do Pana/Pani kierowane. Jeśli Pan/Pani nie wyraża na to zgody, można wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej. Nie zmieniając ustawień, akceptują Państwo zapisywanie plików „cookies” przez przeglądarkę. Więcej informacji na ten temat w: Polityce prywatności i Polityce plików cookies.

Krojenie i szatkowanie bez noża

Czego najbardziej zazdroszczę kucharzom? Wbrew pozorom nie miliona pomysłów na przygotowanie potraw. Prawie każdy mistrz patelni dba o to, aby je spisać, są więc w zasięgu ręki. Zazdroszczę im szybkości i sprawności, z jaką posługują się nożami. Profesjonalne krojenie i szatkowanie to jedno z bardziej hipnotyzujących zajęć, jakie znam.

Mistrzowie noża

Nóż kucharza ostrzy się co najmniej co dwa dni. Tak twierdzi Wojciech Modest Amaro. Dzięki temu krojenie i siekanie jest szybkie i sprawne. Podobno szybkości w tej sztuce można się nauczyć. Jeśli ktoś ma opory przed sięganiem po ostry nóż, nauka może się nieco dłużyć. Wśród podpowiedzi fachowców dominują stwierdzenia, że nie szybkość jest najważniejsza, ale skupienie podczas krojenia. Dzięki niemu ręka współpracuje z nożem i działa niemalże jak automat. Najsprawniejsze automaty pracują w Japonii. Tamtejsi mistrzowie kuchni potrafią kroić cieniutkie plasterki nawet z zasłoniętymi oczami. Profesjonalistów nieraz lepiej podglądać niż naśladować. I w swojej kuchni postawić na rozwiązania, które usprawnią gotowanie, a do tego będą bezpieczne.

Szatkowanie z nakładkami

Jeśli nie chcemy, aby nasze przepisy były ubogie w warzywa i owoce, musimy siekać, kroić i szatkować. Przy nieco liczniejszym gronie domowników te czynności wydają się nie mieć końca. Można je sobie uprzyjemnić szukając urządzenia, które pokroi za nas. Szatkownica do warzyw Spin It sprawdzi się przy siekaniu wszystkiego, co zwykle stanowi część naszych posiłków. Ma 5 wymiennych ostrzy do krojenia na plasterki, siekania, tarcia, szatkowania oraz (dla ambitnych pań domu) Julienne – techniki krojenia produktów w cienkie, równe i podłużne słupki. Spin It pozwoli na przygotowanie całego zestawu sałatek, przekąsek oraz deserów. Wielofunkcyjna szatkownica to także możliwość szybkiego przygotowania domowych frytek. Specjalna krajalnica wyczaruje zgrabne słupki z ziemniaka, które w wersji usmażonej zawsze lepiej smakują niż ich gotowe, mrożone odpowiedniki.

Przetwory i spółka

Nawet najbardziej zagorzali zwolennicy domowych przetworów przyznają, że ich przygotowanie jest wyjątkowo czasochłonne. Obieranie, krojenie, ścieranie i siekanie składników na kilkanaście sałatek stanowi wyzwanie nawet dla osoby, która ma silne ręce. Szatkownica do warzyw poradzi sobie z tym zadaniem wyjątkowo sprawnie. Wystarczy włożyć do jej środka konkretne warzywo, przytrzymać je i kilka razy zakręcić korbką. Bez wysiłku i bałaganu można osiągnąć efekt, który przy stosowaniu noży byłby o wiele trudniejszy. Co więcej, obsługa urządzenia jest prosta i bezpieczna, nawet wymiana poszczególnych ostrzy. Zestaw Spin In to także nakładki do tarcia, mielenia oraz krojenia wędlin, lodu, orzechów i wielu innych produktów. Jedno urządzenie wystarczy do przygotowania całej gamy przepisów, które omijaliśmy ze względu na pracochłonność.

Szatkownica do warzyw Spin It w TV Okazje EXTRA


Wszystkie ostrza ręcznej maszynki do krojenia warzyw Spin It są wykonane z wytrzymałej stali nierdzewnej. Można je płukać w wodzie lub po prostu włożyć do zmywarki.