Kuchenka indukcyjna czy gazowa? Porównujemy

Wybór sprzętów AGD do kuchni często jest pełen dylematów. Jednym z nich jest podjęcie decyzji, jaką kuchenkę wybrać: gazową czy indukcyjną? Aby później z przyjemnością oddawać się kulinarnej pasji, zapoznaj się z naszym poradnikiem, który pomoże rozwiać niektóre wątpliwości.

Kuchenka gazowa

Płyty gazowe to przede wszystkim rozwiązanie najtańsze i od dawna sprawdzone, jednak obecnie staje się coraz bardziej anachroniczne. W tym przypadku ciepło otrzymuje się dzięki spalaniu gazu, który wydobywa się palników.

Wspomniane wcześniej niskie koszty dotyczą nie tylko zakupu kuchenki gazowej, bo tania jest także jej eksploatacja. Co więcej, w przeciwieństwie do jej indukcyjnego konkurenta, nie wymaga zakupu specjalnych garnków – można używać na niej nawet takich, w których gotowały nasze babcie.

Jakie rodzaje płyt gazowych można znaleźć? Do wyboru są gazowe płyty emaliowane, które są najtańsze, płyty ze stali nierdzewnej - cenione przez miłośników minimalistycznych wnętrz kuchennych - oraz płyty wykonane z hartowanego szkła.

Zastanawiając się nad kupnem płyty gazowej, trzeba zwrócić uwagę, do jakiego rodzaju paliwa dostęp ma kuchnia. Jeżeli jest to nowe budownictwo, to najprawdopodobniej brak w nim przyłącza gazowego. Co wówczas można zrobić? Są dwa wyjścia: albo zrezygnować z płyty gazowej na rzecz elektrycznej kuchenki, albo korzystać z wymiennych butli z gazem płynnym lub przerobić instalację.

Zalety kuchenek gazowych:

  • niewielkie koszty eksploatacji i cena zakupu

  • niska awaryjność

  • niezależność od dostaw energii elektrycznej

Wady kuchenek gazowych:

  • dłuższy czas gotowania

  • niebezpieczeństwo poparzeń

  • dodatkowe wymogi instalacyjne (np. wentylacja)

  • kłopotliwe czyszczenie

  • konieczność doprowadzenia instalacji gazowej

  • osad z tłuszczu brudzący ściany

  • przypalone garnki

Kuchenka indukcyjna

Działanie płyty indukcyjnej opiera się na zaawansowanej technologii, stąd zrozumiałe, że decydując się na taką kuchenkę musisz przygotować się na większy wydatek. Na czym polega zjawisko indukcji elektromagnetycznej?

Otóż pole magnetyczne, które działa pomiędzy naczyniem a płytą kuchenki indukcyjnej, błyskawicznie je rozgrzewa, a ponadto robi to tylko w miejscu bezpośredniego kontaktu – pozostała część powierzchni płyty jest zimna. Dzięki temu gotowanie jest nie tylko dużo szybsze, ale też bezpieczne, ponieważ nie ma ryzyka poparzenia.

Z wysoką ceną wiąże się jeszcze jeden aspekt używania płyty indukcyjnej: z kuchenką opartą na tej technologii kompatybilne są wyłącznie specjalne, ferromagnetyczne garnki, czyli takie, do których przywiera magnes.

Gotowanie na kuchence indukcyjnej ma wiele zalet. Poza wspomnianą już szybkością i bezpieczeństwem gotowania, kuchenka indukcyjna umożliwia dużo większą kontrolę nad procesem gotowania. Przykładowo, po zdjęciu garnka z płyty odcinany jest dopływ prądu, co jest rozwiązaniem bardzo oszczędnym, ponieważ zużywasz tylko tyle energii, ile akurat potrzeba.

Oprócz tego kuchenki indukcyjne są niezwykle łatwe w czyszczeniu, a powierzchnia otaczająca płyty nie rozgrzewa się, dzięki czemu nie trzeba się martwić o rozlaną, przypaloną żywność.

Zalety kuchenek indukcyjnych:

  • bezpieczeństwo

  • łatwe utrzymanie w czystości

  • zaawansowana technologia

  • krótki czas gotowania

  • czyste ściany bez osadu z tłuszczu

  • nie przypalisz garnków

Wady kuchenek indukcyjnych:

  • stosunkowo wysoka cena

  • podatność na awarie

  • wymaga specjalnych garnków ze stali ferromagnetycznej