Coś na słodko, coś na słono: przepisy na zdrowe przekąski z mango

Kto powiedział, że pyszne jedzenie nie może być zdrowe? Mamy dla Was 2 propozycje przekąsek – sprawdźcie, czy to prawda!



Mus z mango i orzechów nerkowca

Aby przygotować ten pyszny i zdrowy deser, potrzebne będą małe zakupy:

- 1 mango

- syrop klonowy

- 100 g orzechów nerkowca

- garść dowolnych orzechów (do posiekania)

Dobrze widzisz – nie musisz dodawać cukru.

Zrobienie dwóch porcji zajmie Ci ok. 10 minut.

 

Na początek zagotuj wodę i zalej wrzątkiem orzechy nerkowca. Odczekaj około 1 godziny. Następnie odcedź je i zblenduj.

W kolejnym kroku zalej orzechy nerkowca syropem klonowym, dorzuć owoc mango. Całość należy zblendować.

Pozostaje już tylko nałożenie musu do miseczek do wypieków i wstawienie ich na co najmniej godzinę do lodówki.

Gotowy mus posyp garścią dowolnych, posiekanych orzechów i polej syropem klonowym.



Indyjska sałatka z mango

Zrobienie sałatki muszą poprzedzić następujące zakupy:

- 1 cebula (czerwona)

- 1 mango

- pół ogórka szklarniowego

- 4 średnie pomidory

- odrobina posiekanego szczypiorku

 

Natomiast do przygotowania sosu do sałatki z mango będziesz potrzebować:

- pół łyżeczki tabasco

- sól

- 1 ząbek czosnku (może być zmiażdżony albo posiekany)

- 2 łyżki oliwy (najlepiej z oliwek)

- 1 łyżka soku z cytryny

Obierz i pokrój ogórka w cienkie plastry, które następnie połóż na półmisku albo większym talerzu. W ten sam sposób pokrój pomidora, plasterki kładąc na plastrach ogórka. Z obranego ze skórki mango usuń pestki, pokrój na cienkie plastry (wzdłuż), po czym ułóż na plasterkach pomidora. Na końcu pokrój cebulę i plasterki połóż na plastrach pomidora.

Czas na przygotowanie sosu. Zanim to zrobisz, wybierz odpowiedni słoik i umieść w nim każdy składnik sosu poza czosnkiem. Dodaj do składników szczyptę soli, dorzuć czosnek i całość wymieszaj.

Wymieszanym i posolonym sosem polej pokrojone wcześniej składniki. W dalszej kolejności włóż sałatkę do lodówki na mniej więcej pół godziny.

Gotową sałatkę posyp przed podaniem posiekanym szczypiorkiem.