Zgodnie z ogólnym rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. (RODO) informujemy, że TVO Sp. z o.o. z siedzibą w Gdyni jest administratorem Pana/Pani danych osobowych. Przetwarzanie Pana/Pani danych osobowych następuje w sposób zgodny z prawem, gwarantujący ich należyte bezpieczeństwo. W ramach strony internetowej używana jest technologia plików „cookies”, która w szczególności jest wykorzystywana w celu analizowania ruchu na stronie, a także do personalizowania treści, które mogą być do Pana/Pani kierowane. Jeśli Pan/Pani nie wyraża na to zgody, można wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej. Nie zmieniając ustawień, akceptują Państwo zapisywanie plików „cookies” przez przeglądarkę. Więcej informacji na ten temat w: Polityce prywatności i Polityce plików cookies.

Norweska dieta dwutygodniowa

Dwutygodniowa dieta norweska ma kilka cech wspólnych z dietą kopenhaską. Obie diety są dość drakońskie, ich jadłospis jest niskokaloryczny oraz zawiera mało węglowodanów.

Naczelną zasadą diety norweskiej jest kategoryczny zakaz, by nie łączyć węglowodanów z tłuszczami (w jednym posiłku). Ma to na celu zmniejszyć uczucie głodu oraz przyspieszenie tempa przemiany materii.

Czas trwania diety norweskiej wynosi nie więcej i nie mniej niż dwa tygodnie. To na tyle istotne, że w razie naruszenia tej zasady należy przerwać dietę, ponieważ nawet niepozorna, słodka przekąska może zniweczyć jej efekty. Pamiętaj też, że jest to dieta dość radykalna, zatem nie poleca się stosowania jej więcej niż jeden raz w ciągu roku.

Norweska dieta dwutygodniowa: co można jeść?

Kolejną cechą diety norweskiej – co dla niektórych może być wadą – jest to, że jest niezwykle monotonna. Przez większość czasu jej trwania będziesz jeść głównie grejpfruty oraz jajka ugotowana na twardo lub na miękko.

Dieta norweska pozwala spożywać także gotowane mięso drobiowe lub wołowe, ryby, pieczywo razowe oraz surówki warzywne bez dodatku sosów. Oprócz tego możesz pić kawę bez cukru i mleka, ziołowe herbaty i oczywiście wodę.

Produkty zabronione w diecie norweskiej

W surowym jadłospisie diety norweskiej znajdują się produkty bezwzględnie zakazane, mianowicie: olej, sól, masło oraz śmietana.

Dieta norweska: czy warto?

Dieta norweska ma dwie wyjątkowe zalety. Po pierwsze, w ciągu zaledwie czternastu dni umożliwia utratę aż dziesięciu kilogramów. To naprawdę imponujący wynik. Po drugie, dzięki monotonnemu jadłospisowi nie wymaga przyrządzania wymyślnych potraw czy skrupulatnego liczenia i ważenia poszczególnych składników.

Jeżeli chodzi o wady diety norweskiej, to wymienić należy zbyt dużą ilość spożywanych jajek. Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia tygodniowo powinno się jeść nie więcej niż 10 jaj, więc osoby będące na diecie norweskiej znacznie ten limit przekraczają. Oprócz tego jest to dieta bardzo słabo urozmaicona, co grozi niedoborami ważnych dla organizmu witamin oraz składników mineralnych. Istnieje też ryzyko wystąpienia efektu jo-jo po.

Dieta norweska: przykładowy jadłospis

Codzienny jadłospis na diecie norweskiej składa się z trzech posiłków: pierwszego śniadania, drugiego śniadania i z obiadu. Oto przykładowe menu na trzy dni diety dwutygodniowej:

Dzień pierwszy

Pierwsze śniadanie: trzy ugotowane jajka (na miękko lub na twardo – tak jak wolisz), kawa (albo herbata).

Drugie śniadanie: grejpfrut, trzy ugotowane jajka, herbata ziołowa.

Obiad: trzy ugotowane jajka, surówka z warzyw (bez żadnego sosu i oleju), kromka razowego chleba, herbata.

 

Dzień drugi

Pierwsze śniadanie: dwa ugotowane jajka, kawa (albo herbata).

Drugie śniadanie: grejpfrut, jedno ugotowane jajko, herbata ziołowa.

Obiad: ugotowane mięso wołowe, surówka z pomidorów, selera i ogórków; herbata.

 

Dzień trzeci

Pierwsze śniadanie: 2 ugotowane jajka, kawa (lub herbata).

Drugie śniadanie: szpinak gotowany z dodatkiem łyżki jogurtu naturalnego, 2 ugotowane jajka.

Obiad: Kotlet z piersi kurczaka; surówka z selera, ogórków i pomidorów; herbata.