Zgodnie z ogólnym rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. (RODO) informujemy, że TVO Sp. z o.o. z siedzibą w Gdyni jest administratorem Pana/Pani danych osobowych. Przetwarzanie Pana/Pani danych osobowych następuje w sposób zgodny z prawem, gwarantujący ich należyte bezpieczeństwo. W ramach strony internetowej używana jest technologia plików „cookies”, która w szczególności jest wykorzystywana w celu analizowania ruchu na stronie, a także do personalizowania treści, które mogą być do Pana/Pani kierowane. Jeśli Pan/Pani nie wyraża na to zgody, można wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej. Nie zmieniając ustawień, akceptują Państwo zapisywanie plików „cookies” przez przeglądarkę. Więcej informacji na ten temat w: Polityce prywatności i Polityce plików cookies.

Przepis na tartę z jabłkami i cynamonem

Na pewno już sami czujecie zapach tego wypieku: jabłka i cynamon to doskonałe połączenie. Tarta z jabłkami i cynamonem to proste, ale efektowne danie.

Przepis na tartę z jabłkami przypadnie do gustu nawet początkującym kucharzom. W niecałą godzinę przygotujesz danie, które doskonale sprawdzi się podczas spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Uwodzicielski zapach jabłek i cynamonu kusi. Skłania do zaszycia się w kącie z ulubioną książką, najlepiej przy świeżo zaparzonej kawie. Odrobina cynamonu wzmocni zapach.

Inspiruje do spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Albo do spędzenia kameralnego wieczoru we dwoje. Nie tylko jesienią.  Dlaczego nie poddać się tej uroczej perspektywie? Potrzebujemy jedynie 40 minut.

Przepis na tartę z jabłkami

Składniki:

3 kruchych jabłek

2 łyżek cynamonu

¼ szklanki cukru

ciasto francuskie (np. ze sklepu)

Spód formy wypełniamy jabłkami pokrojonymi w półksiężyce, posypujemy je cynamonem i cukrem. Najdoskonalszy efekt uzyskamy wykorzystując cukier brązowy.

Ciasto układamy w taki sposób, aby zakryć wszystkie owoce. Delikatnie nakłuwamy masę widelcem, nadajemy kształt, aby idealnie przywierało do krawędzi formy, po czym umieszczamy w rozgrzanym piekarniku i pieczemy około 30 minut.


Ostrożnie wyjmujmy tartę z piekarnika, kroimy na kawałki i zwieńczamy gałką lodów.

Pokusa spełniona! Życzymy rozkosznych chwil przy pysznej tarcie z jabłkami i cynamonem.