Przepis na tartę z jabłkami i cynamonem

Przepis na tartę z jabłkami przypadnie do gustu nawet początkującym kucharzom. W niecałą godzinę przygotujesz danie, które doskonale sprawdzi się podczas spotkań z rodziną i przyjaciółmi.

Uwodzicielski zapach jabłek i cynamonu kusi. Skłania do zaszycia się w kącie z ulubioną książką, najlepiej przy świeżo zaparzonej kawie. Odrobina cynamonu wzmocni zapach.

Inspiruje do spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Albo do spędzenia kameralnego wieczoru we dwoje. Nie tylko jesienią.

Dlaczego nie poddać się tej uroczej perspektywie? Potrzebujemy jedynie 40 minut.

Przepis na tartę z jabłkami

Składniki:

3 kruchych jabłek

2 łyżek cynamonu

¼ szklanki cukru

ciasto francuskie (np. ze sklepu)

Spód formy wypełniamy jabłkami pokrojonymi w półksiężyce, posypujemy je cynamonem i cukrem. Najdoskonalszy efekt uzyskamy wykorzystując cukier brązowy.

Ciasto układamy w taki sposób, aby zakryć wszystkie owoce. Delikatnie nakłuwamy masę widelcem, nadajemy kształt, aby idealnie przywierało do krawędzi formy, po czym umieszczamy w rozgrzanym piekarniku i pieczemy około 30 minut.


Ostrożnie wyjmujmy tartę z piekarnika, kroimy na kawałki i zwieńczamy gałką lodów.

Pokusa spełniona! Życzymy rozkosznych chwil przy pysznej tarcie z jabłkami i cynamonem.