Sprawdzone przepisy z dyni

Nie masz pomysłu na jessienny obiad czy deser? Przedstawiamy sprawdzone przepisy z dyni, która jest jednym z najpopularniejszych jesiennych warzyw.

Zupa z dyni

Składniki:

0,75 kg dyni
1 cebula
2 marchewki
pół łyżeczki kurkumy
0,5 cm korzenia świeżego imbiru
1/3 płaskiej łyżeczki nasion kolendry
1/3 płaskiej łyżeczki nasion kozieradki
5 łyżek oliwy z oliwek
sól morska
2-3 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki razem z łodygami
4-5 łyżek stołowych pełnoziarnistego ryżu pełnoziarnistego

Na początek rozgrzej garnek miedziany, a następnie wlej oliwę z oliwek i dodaj cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy cebula zrobi się już szklista, wrzuć starty imbir, dolej litr wody i dodaj sól.Po chwili dodaj posiekaną natkę pietruszki z łodygami, rozgniecioną w moździerzu kolendrę, kurkumę i kozieradkę.Teraz już tylko dorzuć wypłukany ryż, pokrojoną w grubą kostkę marchewkę i dynię.Zupę należy gotować do momentu, gdy warzywa będą odpowiednio miękkie.



Kasza jaglana z imbirem i jabłkiem

Składniki:

2 szklanki wody
2 łyżki wypłukanych rodzynek
1/2 szklanki kaszy jaglanej
cienki plasterek korzenia imbiru
1 słodkie jabłko
łyżeczka siemienia lnianego
szczypta kardamonu i cynamonu

Po uprażeniu kaszy w garnku należy przepłukać ją gorącą wodą, a następnie zalać wrzątkiem. W dalszej kolejności dodaj jabłko pokrojone w kostkę, siemię lniane, rodzynki, kardamon, imbir i cynamon. Do momentu wchłonięcia się wody należy gotować całość pod przykryciem, potem odstawić z ognia i na ok. 10-15 minut zostawić. 

Dyniowe smoothie

Składniki:

1/2 szklanki puree z pieczonej dyni
1 łyżka miodu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 awokado
szczypta pieprzu cayenne
kawałek startego imbiru
woda
1/4 łyżeczki cynamonu

 
Zblenduj – oprócz pieprzu – wszystkie składniki, a następnie dodaj szczyptę pieprzu do smaku.

Powidła z dyni

Składniki (na 4 średnie słoiki):

​1 kg dyni obranej ze skóry (bez pestek i miękiszu)
0,5 kg cukru
sok z 2 dużych cytryn
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
1 łyżeczka mielonego imbiru
kilka goździków

Pokrojoną dynię zalej szklanką zimnej wody, a następnie włóż do garnka. Duś ją tak długo, aż się rozgotuje, po czym przełóż na patelnię i dodaj resztę składników. Na małym ogniu smaż do uzyskania gęstej konsystencji. Powidła należy przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie owinąć folią spożywczą lub celofanem i pozostawić w chłodnym miejscu.

Babeczki dyniowe z białą czekoladą

Składniki:

1,5 szklanki puree z dyni
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 jajka
1,5 łyżeczki sody
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki suszonego imbiru
1 posiekana drobno biała czekolada
łyżeczka cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej

Zmiksuj olej, jajka i cukier. Potem dodaj proszek do pieczenia, mąkę, sodę i przyprawy, a następnie ponownie zmiksuj.Dodaj dynię i wkrusz białą czekoladę.Teraz wyłóż formę papilotkami do muffinek i napełnij je ciastem. W piekarniku rozgrzanym do 180°C piecz muffinki ok. 20 minut.