Trzy metody parzenia kawy – wybierz najlepszą!

Parzenie kawy to dla wielu osób codzienny, poranny rytuał. Aromatyczna, gorąca kawa, pobudza do działania i umila każdy poranek. Kawa parzona po turecku, w kawiarce oraz czarna, biała, z dodatkiem czekolady, lub cynamonu – po prostu pycha! Istnieje wiele metod parzenia kawy: tradycyjnie w kawiarce, po turecku, a nawet na zimno. Jak parzyć kawę, aby każdy kubek miał niepowtarzalny smak? Dobrą kawę można przygotować w ekspresie. Jednak wielu z nas nie przepada za tego typu kawą. Wydaje się to dość paradoksalne, ze względu na fakt, że napój i to dokładnie taki, jaki chcemy otrzymujemy niemal natychmiast – podczas jednego kliknięcia odpowiedniego przycisku. Ale smakosze kawy doskonale wiedzą, jak przyjemny jest sam proces przygotowywania kawy w bardziej tradycyjny sposób. Jej unoszący się aromat podczas gotowania jest przyjemny i trudny do porównania z jakimkolwiek innym zapachem. Jak zatem zaparzyć smakowitą kawę?

Parzenie kawy po turecku

Kawą po turecku nie jest zwykła kawa zalewana gorącą wodą. Proces parzenia napoju po turecku jest trochę bardziej skomplikowany. Potrzebna jest bardzo drobno zmielona kawa zmieszana z cukrem, którą następnie należy umieścić w tygielku – specjalnym naczyniu do parzenia kawy. Gotową zmieloną kawę można kupić, albo zrobić to samodzielnie w młynku.Kawę należy kilkukrotnie podgrzać nie dopuszczając do wrzenia. Przed przelaniem kawy do filiżanki, należy do naczynka dolać odrobinę zimnej wody, aby fusy opadły na dół. Smak kawy można wzbogacić odrobiną kardamonu lub cynamonu.

Kawa z kawiarki

Jednym z prostszych sposobów, ale jednocześnie czasochłonnych jest parzenie kawy w kawiarce. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów kawiarek – różnią się od siebie przede wszystkim wyglądem, każda składa się z trzech części: sitka, zbiornika na kawę i zbiornika na wodę.Do zbiorniczka wlewamy wodę, na sitku umieszczamy odpowiednią ilość kawy – ważne, aby nie wyrównywać jej łyżeczką. Na końcu wystarczy umieścić kawiarkę na małym ogniu. Nie zaleca się szybkiego podgrzewania kawy, cały sekret tkwi w jej dość długim, równomiernym gotowaniu. Po przygotowaniu napoju, kawę należy przelać do filiżanki.

Parzenie kawy na zimno

Nowość w parzeniu kawy. Podstawową różnicą między parzeniem kawy na ciepło i na zimno jest temperatura wody. Tak, jak w przypadku parzenia kawy na ciepło, istnieje kilka różnych metod uzyskana dobrej kawy na zimno. Oprócz kawy, potrzebna jest również dobrze przygotowana woda. Najlepiej jest użyć wody letniej. Następnie czekamy, aż kawa ostygnie. Kawa parzona na zimno zawiera dużo więcej kofeiny niż parzona na ciepło, dlatego zaleca się traktowanie kawy na zimno jako koncentratu, który rozcieńcza się albo z wodą albo z mlekiem.

Istnieje jeszcze kilka innych rodzajów parzenia kawy, jeżeli lubicie pić kawę, warto zgłębić ten temat i znaleźć odpowiednią metodę oraz najlepszy smak tego napoju dla siebie.