Włoska uczta w twoim domu

Lato zbliża się wielkimi krokami. Dlaczego by nie poczuć smaku wakacyjnych potraw już teraz? Wypróbuj nasze przepisy, dzięki którym przygotujesz wspaniałą, włoską ucztę bez wysiłku i ekspresowo, a to wszystko w domowym zaciszu!

 

Bruschetta z pomidorami

Składniki:

- pieczywo (najlepiej bagietka lub ciabatta)

- pomidory – 6szt.

- 3 ząbki czosnku

- ¼ szklanki oliwy z oliwek

- pół pęczka świeżej bazylii

 

Sposób przygotowania:

Pokroić pieczywo na dość grube kromki i posmarować oliwą z oliwek. Ułożyć kromki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie piec na złoty kolor w dobrze rozgrzanym piekarniku. Ważne, by pieczywo było dobrze upieczone – dzięki temu nie zmięknie po nałożeniu soczystych pomidorów.

Kolejny krok to przygotowanie pomidorów. Obieramy pomidory ze skórki (możną ją sparzyć tak, by sama łatwo odeszła) i przekrajamy każdego pomidora na pół. Następnie możemy skorzystać z miksera ręcznego Chef Station. Wkładamy do urządzenia wszystkie składniki: pomidory, liście bazylii oraz obrane ząbki czosnku i kroimy na średniej wielkości kostkę. Posiekane warzywa podajemy na gorącej grzance.




Krem z pomidorów

Składniki:

- pomidory 1 kg

- cebula biała 1 sztuka

- czosnek ząbki 3 sztuki

- oliwa 1 łyżka

- masło klarowane 1 łyżka

- oregano 1 łyżeczka

- cukier 1/2 łyżeczki

- sól do smaku

- pieprz

- bazylia świeża 20 liści

- mozzarella

 

Sposób przygotowania

Obrać pomidory ze skórki i pokroić na kawałki. Pokroić cebulę w drobną kostkę, a następnie zeszklić na oliwie z masłem. Dodać czosnek, pokrojony w plasterki, po chwili dodać pomidory. Przyprawić odrobiną cukru, oregano, a następnie dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Na koniec doprawić solą i pieprzem, przełożyć składniki do blendera, dokładnie zmiksować, by uzyskać gładką konsystencję. Podawać ze świeżymi liśćmi bazylii i kawałkami mozzarelli.






 

Makaron z pesto

Składniki:

- makaron, najlepiej: spaghetti, kokardki, szerokie wstążki lub rurki

- świeże liście bazylii

- kilka pomidorków koktajlowych

 

Składniki na pesto:

- dwie doniczki ze świeżą bazylią

- dwie garści orzechów pinii

- około 100 ml oliwy

- 50-80 g parmezanu, correggio lub podobnego sera

- 1-2 ząbki czosnku

- sól i czarny pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

 

Makaron gotujemy (najlepiej al-dente) zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

Aby przyrządzić pesto należy umieścić składniki w blenderze lub podobnym urządzeniu miksującym i zmiksować.

Następnie wymieszać z gorącym, świeżo ugotowanym makaronem. Udekorować danie świeżą bazylią i połówkami pomidorków koktajlowych.