Miska pełna różnych składników, czyli poke bowl w obecnie znanej formie pochodzi z kuchni hawajskiej, ale słusznie jest kojarzone z Japonią oraz sushi. W nawiązaniu do tego i w hawajskim oryginale jest to miska ryżu, na którym układane są pokrojone składniki – surowa, marynowana ryba, świeże warzywa i owoce, dodatki takie jak sezam, orzechy czy algi, a do tego dressingi z azjatycką nutą. Kiedy danie zyskało popularność na świecie, pojawiły się najróżniejsze wersje z różnymi składnikami i ich połączeniem. To zresztą jest najlepsze, że jest okazją do ich wykorzystania oraz komponowania, ale obowiązkowo w misce. Nazwa bowiem „bowl” z angielskiego oznacza „miska”, a „poke” z hawajskiego „pokrojone na kawałki”. Nasza propozycja nieco odbiega od oryginału, bo jest to poke bowl z kaszą gryczaną, batatami, tofu, awokado, cebulą, jarmużem, sezamem i passatą pomidorową.
Passatę pomidorową można kupić, my przy okazji podajemy przepis na domową. Mamy wtedy pewność co do składu, smak też powinien być o wiele lepszy. Po przygotowaniu i zamknięciu w słoiczkach przyda się do innych zastosowań, a po pasteryzacji może stać nawet rok. Jest podstawą kuchni włoskiej, ale może być dodatkiem nie tylko do makaronów czy sosów do pizzy. Także do innych sosów, zup, warzyw, mięs, owoców morza, gulaszów, zapiekanek i wielu różnych dań.
Miska pełna dobroci – dekonstrukcja sushi
Pierwotnie danie typu poke było szybkim posiłkiem hawajskich rybaków, którzy po pracy przyrządzali pokrojone w kawałki, świeżo złowione ryby z solą morską. Tradycyjnie zawierało także wodorosty i miejscowe orzechy. Dodatek ryżu oraz innych składników to zasługa japońskich imigrantów i sushi. Gdy w XX wieku przybyli na Hawaje, zaczęli hodować ryż, wytwarzać sos sojowy i popularyzować swoje potrawy, a kuchnie różnych kultur zaczęły się przenikać. Najpierw poke przypominał sashimi, czyli sushi bez ryżu z ryb, głównie z tuńczyka. Stopniowo od lat 70. XX wieku ewoluował, a pod japońskimi wpływami pojawiły się ryż, warzywa, owoce i inne dodatki oraz dressingi z sosem sojowym i sezamowym. Poke bowl stało się złożonym daniem, swego rodzaju dekonstrukcją sushi. A kolorowe, zdrowe, pożywne i sycące, ale lekkie i pełne świeżych składników miski podbiły najpierw w 2012 roku całe USA, a potem street food na całym świecie.
Tofu – ser sojowy
Pochodzący z Chin tofu to nic innego jak ser roślinny wytwarzany z mleka sojowego. Jego smak jest dość mdły, ale też bardzo neutralny, dzięki czemu dobrze przejmuje smak innych produktów oraz przypraw, a także dobrze chłonie sosy. Jest świetnym źródłem nabiału roślinnego, często wykorzystywanym jako zamiennik zwierzęcego w dietach wegetariańskich i wegańskich. Zawiera też białko roślinne, witaminy, minerały oraz cenne tłuszcze nienasycone.
Bataty – słodkie ziemniaki
Bataty, potocznie nazywane słodkimi ziemniakami, rzeczywiście mają słodkawy smak, ale nie są z ziemniakami spokrewnione, choć obydwa są jadalnymi bulwami. Popularnością cieszą się na całym świecie, najbardziej w odmianie o pomarańczowym miąższu, który po ugotowaniu jest delikatny, soczysty i kremowy. Można je też piec i smażyć, dodawać do dań wytrawnych, a także słodkich. Są sycące, łatwo przyswajalne, mało kaloryczne oraz lekkostrawne, zawierają sporo skrobi i cenne składniki odżywcze. Wykazują także liczne właściwości prozdrowotne. Zawierają witaminy, minerały, błonnik, przeciwutleniacze i węglowodany, pomarańczowe bataty także beta-karoten.
Jarmuż – zielony i zdrowy
Jarmuż jest najstarszą odmianą kapusty znaną od starożytności. Choć niektóre odmiany mają płaskie liście, najbardziej popularny oraz powszechnie spotykany to kędzierzawy o zielonych, charakterystycznie karbowanych liściach. Jest popularną podstawą zupy, można go też dodawać do koktajli, pesto, sałatek, ale też do różnych dań. Ma lekko pieprzny smak, im starsze i twardsze liście, tym bardziej gorzkawy. Jeżeli nie jest gotowany czy duszony, warto liście chwilę blanszować. Najwięcej składników odżywczych zachowuje surowy albo właśnie tylko sparzony. Warto go włączać do diety, bo jest pożywny, zdrowy i wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Zawiera między innymi witaminy, minerały, błonnik oraz antyoksydanty.
Poke bowl z kaszą gryczaną i dodatkami
Kategoria: azjatyckaStopień trudności łatwy4
porcje1
godzina40
minut50
minutSkładniki
100 g kaszy gryczanej
1 batat
pół opakowania wędzonego tofu
pół awokado
pół czerwonej cebuli
2 liście jarmużu
biały sezam
2 łyżki (lub więcej) passaty pomidorowej
jasny sos sojowy
miód płynny
sól i pieprz
papryka czerwona
czosnek w proszku
oliwa z oliwek
- Passata pomidorowa:
2 kg mięsistych pomidorów
1 płaska łyżeczka soli
1 ząbek czosnku
opcjonalnie suszona bazylia lub oregano
opcjonalnie odrobina chili
1 łyżka oliwy z oliwek
opcjonalnie łyżeczka cukru jeśli pomidory są kwaśne
Przygotowanie
- Najpierw przygotuj passatę pomidorową.
- Pomidory natnij, sparz i obierz ze skórki, wykrój szypułki i pokrój na mniejsze kawałki.
- Do garnka wlej trochę wody, dodaj pomidory, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu.
- W międzyczasie, gdy zaczną puszczać sok, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól, wymieszaj i gotuj do czasu, aż passata zgęstnieje lub uzyskasz pożądaną konsystencję.
- Pod koniec gotowania dodaj łyżkę oliwy z oliwek.
- W tym czasie cebulę obierz i połowę pokrój w piórka.
- Awokado przekrój, usuń pestkę, łyżeczką wydrąż miąższ i połowę pokrój w plastry.
- Jarmuż porwij na mniejsze kawałki, pomijając twarde części, sparz przez 2 minuty we wrzątku i przelej zimną wodą.
- Bataty obierz i pokrój w słupki.
- Połóż bataty na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop odrobiną oliwy i oprósz solą, pieprzem, papryką i odrobiną czosnku.
- Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 220ºC.
- W tym czasie tofu pokrój w kawałki, włóż do miseczki, dodaj trochę jasnego sosu sojowego i trochę miodu.
- Wymieszaj i wstaw tofu do piekarnika na blachę z batatami, piecz razem około 10 minut.
- W międzyczasie nastaw wodę na kaszę i ugotuj ją zgodnie z instrukcją, nastaw ją w takim momencie, żeby była podawana ciepła.
- Na suchej patelni lekko podpraż sezam.
- Przygotuj miskę do poke bowl – na całym spodzie nałóż kaszę, z jednego boku nałóż na nią passatę pomidorową.
- Resztę miski wyłóż jarmużem i układaj dookoła obok siebie bataty, tofu i cebulę.
- Na środek nałóż awokado, całość posyp uprażonym sezamem.





