Chutney warzywny
Sos ze zmiażdżonych warzyw, znany również jako chutney warzywny, jest świetnym dodatkiem do mięs, makaronów czy ziemniaków.
Sos ze zmiażdżonych warzyw, znany również jako chutney warzywny, jest świetnym dodatkiem do mięs, makaronów czy ziemniaków.
- 1 świeże chili
- 100 g pomidorów
- 100 g bakłażana
- 80 g cukinii
- 50 g czerwonej papryki
- 50 g szalotki lub małej słodkiej cebuli
- 2 cm imbiru
- 1 ząbek czosnku
- olej słonecznikowy
- 20 ml octu winnego sherry
- 100 ml octu balsamicznego z Modeny
- 50 g brązowego cukru
- sól
3min
4min
6min
3min
1min
2min
3min
5min
3min
15min
1min
10min

Ocet winny Sherry produkowany jest z fermentacji najlepszych win sherry i może być wytwarzany tylko w okolicach Jerez de la Frontera (Hiszpania). Im wino dłużej dojrzewa tym ocet staje się delikatniejszy, bardziej aromatyczny i ciemniejszy. Znany na całym świecie, służy do aromatyzowania różnych gulaszów, marynat, sałatek itp.