Dieta antystresowa: zwiększ odporność organizmu
Odpowiednia dieta może pomóc Ci w ukojeniu skołatanych nerwów. Stresujący tryb życia może doprowadzić do obniżenia odporności organizmu oraz wyrobić niezdrowe nawyki żywieniowe. Z pomocą przychodzi dieta antystresowa. Zobacz, jak powinien wyglądać Twój jadłospis, aby temu zapobiec.
Pod wpływem stresu ludzki organizm wchodzi w swoisty stan podwyższonej gotowości. Jest to fizjologiczna reakcja na wszelkie zagrożenia (i te pochodzące z zewnątrz, jak i z wewnątrz, takie jak emocje czy myśli).
Nadmierny stres potrafi sprawić, że nasza reakcja może być nieadekwatna do okoliczności. Stajemy się osłabieni i brakuje nam sił, ale to jeszcze nie wszystko. Nadmierne wytwarzane hormony adrenaliny, noradrenaliny i kortyzolu podnosi poziom ciśnienia krwi. Do tego dochodzi zwiększenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów, co grozi rozwojem cukrzycy, nadciśnienia, insulinooporności lub miażdżycy.
Przytłoczeni stresem, często sięgamy o niezdrowe jedzenie. Słodkie przekąski, fast food i używki tylko potęguje negatywny wpływ stresu na kondycję organizmu. W wyniku nadmierny, długotrwały stres może spowodować niedobory pewnych składników, które są niezbędne prawidłowego funkcjonowania organizmu. Aby temu zaradzić, niezbędne będzie zastosowanie odpowiedniej diety.
Dieta antystresowa
Stres może mieć szkodliwy wpływ nie tylko na zdrowie fizyczne, jak i psychiczne. W organizmie narażonym na częsty stres występują niedobory ważnych mikroskładników, przez co pogarsza się nasze ogólne samopoczucie.
Właśnie dlatego w diecie antystresowej muszą pojawić się posiłki bogate w magnez, cynk i potas oraz witaminy A, B6 oraz C.
Dieta antystresowa: Magnez
Magnez jest odpowiedzialny m.in. za prawidłową pracę układu nerwowego i mózgu. Gdy zaczyna go brakować, stajemy się rozdrażnieni i niespokojni, występują też problemy z koncentracją. Aby uzupełnić niedobór magnezu, w diecie powinny znaleźć się ryby, orzechy, kakao, groch, szpinak, fasola oraz żółty ser.
Dieta antystresowa: Witamina B
Witaminy z grupy B korzystnie działają na funkcje układu nerwowego, zapobiegają pojawianiu się stanów depresyjnych i lękowych i
- B1: pestki słonecznika, fasola, kasza
- B2: ciemne pieczywo, brokuły, awokado, kapusta;
- B6: ryby, wołowina, drób.
Dieta antystresowa: Kwasy nienasycone
Osoby, które chcą zniwelować szkodliwe skutki stresu, powinny także do swojej diety dołączyć produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, przede wszystkim omega-3. Dzięki spożywaniu posiłków obfitujących w omega-3 można zminimalizować ryzyko wystąpienia depresji czy stanów lękowych. W związku z tym należy spożywać orzechy włoskie, makrele, sardynki i śledzie oraz olej lniany lub rzepakowy.