Dieta wegetariańska: najważniejsze informacje
Jeszcze jakiś czas temu wiele badań związanych z dietą wegetariańską było związanych głównie z ryzykiem pojawienia się niedoborów żywieniowych. Na szczęście od niedawna naukowcy w swoich badaniach bardziej skupiają się na prozdrowotnych zaletach tego sposobu odżywiania.
Wnioski są oczywiste: ograniczenie jedzenia produktów odzwierzęcych połączone z większym udziałem w diecie owoców i warzyw ma naprawdę dużo korzyści dla ludzkiego zdrowia.
Faktem jest, że osoby będące na diecie wegetariańskiej spożywają mniejsze ilości tłuszczów nasyconych (oraz mniej cholesterolu) niż ludzie jedzący mięso i inne produkty odzwierzęce.
Wegetarianie mają także w swojej diecie więcej błonnika pokarmowego, witaminy C, magnezu, kwasu foliowego, potasu oraz flawanoidów i karotenoidów – naturalnych antyoksydantów o przeciwnowotworowych i przeciwmiażdżycowych właściwościach. Dzięki temu przeciętny wegetarianin cieszy się niższym ciśnieniem tętniczym i niższym BMI (współczynnikiem masy ciała).
Dietę wegetariańską polecają zarówno jej zwolennicy, jak też eksperci z dziedzin dietetyki czy medycyny. Jeśli jest odpowiednio ułożona (tak, by była pełnowartościowa), może pomóc zapobiec wielu schorzeniom, w tym cukrzycy typu II, zaparć, otyłości, nowotworom, próchnicy oraz kamicy żółciowej i nerkowej.
Odchudzanie na diecie wegetariańskiej
Wegetariańska dieta to doskonały sposób na pozbycie się zbędnych kilogramów. Jest łatwa, przyjemna i – niezwykle istotne – zdrowa. Sekret polega na tym, że jest to dieta, w której jest bardzo mało przetworzonej żywności pełnej szkodliwych dodatków (konserwanty itp.).
Trzeba jednak pamiętać, że dieta wegetariańska musi być ułożona przez specjalistę oraz indywidualnie dla danej osoby. Ludzki organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania mnóstwa rozmaitych składników, m. in. minerałów, białka, węglowodanów, wody, tłuszczu i witamin.
To, jaka w diecie powinna być ich ilość, jakość i proporcje, w znacznej mierze zależy od cech indywidualnych, takich jak tempo przemiany materii, wiek, tryb życia czy budowa ciała.
Mówiąc obrazowo, inne zapotrzebowanie na energię ma osoba, która ma siedzącą pracę, a inne pracownik fizyczny. Inny przykład: innego zestawu i ilości witamin oraz minerałów potrzebuje dojrzewające dziecko, a innego osoba dorosła.
Jak więc widzisz, nie da się ułożyć uniwersalnej diety. W związku z tym przy wyborze diety wegetariańskiej należy dołożyć starań, aby organizm miał zapewnione wszystkie niezbędne składniki.
Inne zapotrzebowanie na witaminy i pierwiastki ma rozwijający się organizm dziecka, a inne osoby dorosłej. Nie ma diety uniwersalnej. Co dobre dla jednego, drugiemu może nie służyć.
Dlatego dieta wegetariańska powinna być dobrana indywidualnie, tak żeby niczego organizmowi nie zabrakło.
Dieta wegetariańska: przykładowy jadłospis na jeden dzień i przepis
- śniadanie: musli z migdałami, figami i pomarańczą; sok warzywny;
- drugie śniadanie: pieczywo (pełnoziarniste), pasta warzywna (np. z selera); sok marchwiowy;
- obiad: makaron ryżowy, groszek, cukinia, feta, cebula, suszone pomidory i pieczarki; sok warzywny;
- kolacja: zupa-krem z dyni; miętowa herbata.
Przepis na smoothie z bananów
Przepis na to pyszne, bananowe smoothie jest łatwy, a przygotowanie zajmuje maksymalnie 10 minut.
Będą Ci potrzebne następujące składniki:
- 1 banan,
- ½ jabłka,
- szklanka mleka (może być też np. sojowe),
- szczypta.
Najpierw obierz i pokrój na drobne kawałki banana i jabłko. Następnie włóż je do blendera i dodaj cynamon oraz mleko.
Blenduj całość, aż uzyskasz jednolitą, gładką masę.
Zostaw komentarz
Zaloguj się aby dodać komentarz