- nowość
Kuchnia
/
10.05.2021
Domowy chleb - nie musisz iść do piekarni!
Pieczywo to jeden z elementów polskiej tradycji, który coraz częściej jest odkrywany na nowo. Zamiast z piekarni, wielu decyduje się piec domowy chleb samodzielnie! Podpowiadamy, jak się do tego zabrać.
Autor: TV Okazje
10.05.2021
Domowy chleb - nie musisz iść do piekarni!
Pieczywo to jeden z elementów polskiej tradycji, który coraz częściej jest odkrywany na nowo. Zamiast z piekarni, wielu decyduje się piec domowy chleb samodzielnie! Podpowiadamy, jak się do tego zabrać.
TV Okazje
0.0
0
Domowy chleb - nie musisz iść do piekarni!
PT3H12M
Składniki
- Ciepła woda -300 ml
- Cukier - 2 łyżeczki
- Sól - 2 łyżeczki
- Mąka pszenna chlebowa (typ 650) - 400 g
- Mąka żytnia (typ 720) - 100 g
- Suche drożdże - 4 g (ok. pół opakowania)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka
- Masło - 1 łyżeczka
4 min
60 min
60 min
60 min
8 godzin
Przygotowanie
Krok 1
4 min min
Do dużej miski przesyp 400 g mąki pszennej chlebowej oraz 100 g mąki żytniej.
Dodajemy resztę składników, sól oraz suche drożdże.
https://cdn.tvokazje.pl/img/ybc_blog/post/a401893a-0aa7-48a0-bbf8-76cde36be01e.png
Krok 2
60 min min
Wlewamy wodę.
Ugniatamy ręcznie ciasto, aż będzie elastyczne, a następnie przykrywamy je i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
https://cdn.tvokazje.pl/img/ybc_blog/post/a401893a-0aa7-48a0-bbf8-76cde36be01e.png
Krok 3
60 min min
Po tym czasie, składamy ciasto i znów odstawiamy do wyrośnięcia na kolejną 1 godzinę.
https://cdn.tvokazje.pl/img/ybc_blog/post/a401893a-0aa7-48a0-bbf8-76cde36be01e.png
Krok 4
min
Przekładamy do formy wysmarowanej masłem.
Posypujemy mąką na wierzchu i czekamy do wyrośnięcia po brzegi.
https://cdn.tvokazje.pl/img/ybc_blog/post/a401893a-0aa7-48a0-bbf8-76cde36be01e.png
Krok 5
60 min min
Takie ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza.
Chleb pieczemy przez ok. 1 godzinę.
https://cdn.tvokazje.pl/img/ybc_blog/post/a401893a-0aa7-48a0-bbf8-76cde36be01e.png
Krok 6
8 godzin min
To, czy jest gotowy, ocenić można po twardości jego spodu.
Chleb wyjmujemy, przykrywamy np. dużą chustą i czekamy co najmniej kilka godzin aż ostygnie i stwardnieje.
Chrupiący domowy chleb jest gotowy!
https://cdn.tvokazje.pl/img/ybc_blog/post/a401893a-0aa7-48a0-bbf8-76cde36be01e.png

Porady
Chleb najlepiej wypiekać późnym wieczorem, aby kolejnego dnia o poranku był on chrupiący, a zarazem miał czas na ostygnięcie.
Zaloguj się aby dodać komentarz