Pewnie nie tylko wytrawne gospodynie domowe mają w kuchni jakąś mniej lub bardziej tradycyjną blachę do pieczenia. Prostokątne, kwadratowe czy okrągłe ze zdejmowanym denkiem, z powłoką nieprzywierającą, keksówki i formy do babki, tarty i mazurka czy formy do pieczenia chleba.
Pewnie nie jedna z gospodyń domowych ma w kuchni jakąś mniej lub bardziej tradycyjną blachę do pieczenia. Z blachy, stali nierdzewnej, cynkowane, ceramiczne lub silikonowe, wybór jest przeogromny i często trudno się zdecydować jakie formy do pieczenia ciast wybrać.
Wiele zależy od tego co chcemy w nich przygotowywać, torty, ciasta, chleb czy pasztet, pozostaje też kwestia tego jak dbać o blachy do pieczenia i jak oraz gdzie je przechowywać.
• Blachy ocynkowane do pieczenia są najtańsze, występują w różnych kształtach i rozmiarach. Są lekkie więc wygodne w przenoszeniu, jednak łatwo się odkształcają i mogą rdzewieć. Żeby owoce w ciastach nie wchodziły w reakcje z blachą, dobrze wyłożyć ją papierem do pieczenia, także żeby ciasto do niej nie przywierało.
• Formy do pieczenia ze stali nierdzewnej są bardziej wytrzymałe i odporne na uszkodzenia, również dostępne są w różnych kształtach i rozmiarach. Najlepsze są blachy do pieczenia z nieprzywierającą powłoką, ciasto do nich nie przywiera, więc bez większego problemu i odcinania nożem można wyjmować ciasta, jednak trzeba uważać żeby formy nie zarysować.
Oba rodzaje występują także jako blachy do pieczenia z wyjmowanym dnem, co ułatwia wydobycie ciast.
• Ceramiczne formy do pieczenia są bardzo efektowne i można nawet podawać w nich ciasta. Niestety są dość ciężkie i drogie, ciasto piecze się dłużej, ale też dłużej pozostaje ciepłe. Podobne właściwości mają szklane formy żaroodporne, idealne do zapiekanek.
• Silikonowe formy do pieczenia dają największe pole do popisu jeśli chodzi o pieczenie. Oprócz tradycyjnych kształtów, występują też w najróżniejszych, nawet bajkowych postaci czy zabawek. Silikonowe blachy są lekkie i elastyczne, a ciasto do nich nie przywiera, nie można jednak go kroić w formie czy wyjmować ostrym nożem.
Zaletą jest łatwe przechowywanie, ponieważ silikonowe foremki na ciasto można zwinąć.
W tej kwestii jeszcze większa rewolucja w pieczeniu to silikonowa składana forma COOX WUNDERFORM. Jest to opatentowana technologia, gdzie boki foremki się rozkładają. Są wzmocnione, więc ciasto zachowuje idealny kształt, nie przywiera do foremki i niezwykle łatwo po rozłożeniu boków jest je wyjąć.
Oczywistym jest fakt, że w kuchni miłośników tortów powinna znaleźć się okrągła forma do pieczenia. Zaletą są odpinane boki, blachy do pieczenia z nieprzywierającą powłoką są praktyczniejsze, wypieki można wygodnie wyjmować.
Podobnie jest jeśli chodzi o formy do tarty oraz ogólnie ciasta kruchego, które mają zwykle niższe i pofalowane boki. Silikonowe tortownice są lekkie i jeszcze bardziej wygodne w użytkowaniu.
Tu również sięgamy po innowacyjną blachę, jaką jest tortownica z porcelanowym dnem COOX. Silikonowe boki do których nic nie przywiera po upieczeniu można odpiąć i zwinąć, a ciasto serwować prosto na stół na podstawce, która świetnie pasuje do zastawy kawowej oraz stołowej. Wygodniej być nie może, upieczemy w niej torty, ciasta i zapiekanki.
Do tradycyjnych, przeróżnych ciast sprawdzą się prostokątne formy do pieczenia, również z różnych materiałów i o różnej wielkości. Jest to podstawowa blacha do pieczenia w każdej kuchni, jeśli mamy kilka rozmiarów można wygodnie przechowywać je jedna w drugiej.
Forma do pieczenia babki może mieć na środku otwór, co znacznie ułatwia krojenie ciasta, ale też babka prezentuje się efektowniej, szczególnie że dostępne są foremki na babkę o różnym kształcie i z różnych materiałów.
Niezwykle praktyczne są tak zwane keksówki, czyli dłuższe blachy do pieczenia w kształcie wąskiego prostokąta z różnych tworzyw. Są bardzo uniwersalne, ponieważ można w nich upiec zarówno ciasta jak pierniki czy babki, ale również przyrządzić pasztety lub francuskie terriny.
Keksówki to także formy do pieczenia chleba, a domowe pieczywo to coś, z czym nie ma porównania to kupne.
Składana silikonowa forma COOX WUNDERFORM ma dokładnie kształt i funkcje keksówki, dużo łatwiej jednak po rozłożeniu boków wyjąć z niej wypieki, a po umyciu i wysuszeniu można ją złożyć jak pudełko i schować na płasko w szafce.
Ocynkowane blachy do pieczenia nie można myć w zmywarce żeby nie rdzewiały, po umyciu trzeba je dokładnie wytrzeć do sucha, łatwiej je doczyścić stosując papier do pieczenia.
Blachy do pieczenia z nieprzywierającą powłoką również nie powinny być myte w zmywarce, nie można używać silnych środków ścierających lub ostrych szczotek. Zabrudzenia dobrze przemyć gąbką z ciepłą wodą, całość dokładnie umyć i wysuszyć.
Najwygodniejsze są silikonowe foremki do pieczenia, ciasto do nich nie przywiera więc prawie się nie brudzą, można je umyć pod bieżącą wodą lub w zmywarce, podobnie jak foremki ceramiczne i szklane.
Zaloguj się aby dodać komentarz