Gotowanie na parze? Z odpowiednim zestawem może być jeszcze zdrowsze i prostsze!
Gotowanie na parze cieszy się w ostatnim czasie coraz większą popularnością i trudno się dziwić - w domowych warunkach pozwala przyrządzać nieskończoną ilość różnego rodzaju potraw. Co więcej, taka forma gotowania jest wyjątkowo zdrowa, a także nie wymaga od nas zaangażowania zbyt wiele czasu. Podpowiadamy, jaki kuchenny zestaw najlepiej się sprawdzi w opisywanej dziś roli.
Gotowanie na parze - dlaczego warto zacząć z nim przygodę?
Nie da się ukryć - nie jest dobra dieta, w której istotny udział stanowią dania smażone na głębokim tłuszczu i głęboko przetworzone produkty, a także brak w niej zbilansowania pod kątem kluczowych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składników. Dobra dieta nie tylko ma duży wpływ na naszą formę i figurę, ale i ogólne samopoczucie. Gdy jest nieprawidłowo ukształtowana, to właśnie przez nią często czujemy nadmierne zmęczenie, ciężkość i senność. Pora to zmienić!
Gotowanie na parze to jeden z najlepszych i zarazem najprostszych sposobów na odżywianie się nie tylko w sposób pełnowartościowy dla naszego organizmu, ale i smaczny oraz nie wymagający zbyt dużego zaangażowania. Wystarczy tylko minutnik pod ręką, odpowiednie dostosowanie temperatury gotowania do konsystencji dania, jakiej oczekujemy, oraz odpowiednie narzędzia do gotowania. O tym jednak za chwilę.
Dlaczego warto gotować na parze?
- Potrawy przyrządzane w ten sposób nie tracą wartości odżywczych i walorów smakowych.
- Posiłki gotowane na parze mogą być lekkostrawne, a zarazem bardzo aromatyczne.
- Gotowanie na parze odbywa się przy nieporównywalnie mniejszej ilości tłuszczu w porównaniu do smażenia.
- Potrawy nie wymagają dosalania - wystarczą najprostsze kombinacje przypraw!
- Czyszczenie naczynia po przygotowaniu potrawy jest stosunkowo bardzo proste.
Co lepsze - parowar czy garnek do gotowania na parze?
W kontekście wyboru optymalnego urządzenia do gotowania na parze, pod tym względem zdania bez wątpienia są podzielone - rynek oferuje w końcu obszerną gamę przystosowanych do tego naczyń, na czele z dwoma najpopularniejszymi. Pierwszym z nich jest parowar podłączany do prądu na np. kuchennym blacie, a drugim - garnek do gotowania na parze przy pomocy kuchenki lub płyty grzewczej.
Pod jakim względem ten drugi przyrząd jest lepszy? Pod kątem stosowania na dłuższą metę. Parowar często wykończony jest bowiem z plastiku, który znacznie łatwiej przyswaja zabrudzenia, a w efekcie - stwarza większe trudności w czyszczeniu i utrzymaniu w odpowiedniej kondycji na miesiące i lata użytkowania. Garnek jest pod tym względem trwalszy i łatwiejszy w konserwacji, a przy tym szybko nabiera ciepła i zapewnia wzorową ergonomię.
Sprawdź garnek do gotowania na parze Citrin w naszym sklepie
Garnek do gotowania na parze Citrin - co stanowi o jego sile?
Doskonałym przykładem narzędzia do przyrządzania zdrowych i lekkich dań jest garnek do gotowania na parze Citrin ELO. Wykonany z kutego aluminium, doskonale nabiera i rozprowadza ciepło, a także pozwala oszczędzać energię dzięki kapslowemu dnu. Co więcej, dwukomorowa budowa pozwala w łatwy sposób napełnić dolną część wodą, której proporcje dobierzemy wedle uznania dzięki znajdującej się na krawędzi naczynia precyzyjnej miarce.
Warto dodać, że garnek Citrin ELO został przystosowany do każdego popularnego rodzaju kuchni. Z jego pomocą możesz przyrządzać smaczne i zdrowe dania na parze zarówno posiadając kuchenkę gazową lub elektryczną, jak i bardziej nowoczesną płytę indukcyjną. Niezależnie od rodzaju dania, łatwo wyczyścisz go ręcznie w zlewie lub automatycznie - w zmywarce!
Zostaw komentarz
Zaloguj się aby dodać komentarz