- nowość
Gotowanie w miedzianych garnkach i patelniach
Patelnie miedziane
Prawdziwy miłośnik gotowania doskonale wie, że kolekcja akcesoriów do pichcenia to temat otwarty. Nigdy nie będzie kompletna, zawsze można coś do niej dołożyć. Zwłaszcza gdy na horyzoncie pojawią się godne uwagi nowości, jak garnki i patelnie miedziane, które można przetestować.
Piękne i funkcjonalne garnki miedziane
Kupując naczynia kuchenne, zwykle zwracamy uwagę na to, jak się prezentują i czy będą pasowały do naszego typu kuchenki. Mimo że raczej nie pokazujemy garnków gościom, lubimy, gdy są estetyczne i ładnie się prezentują. Sklepy stacjonarne i internetowe są pełne pięknych zestawów lub poszczególnych elementów do gotowania. W kategorii nowości urzekają garnki i patelnie, wykonane z miedzi. Czy taki metal to tylko fanaberia producenta, czy też idą za nim jakieś konkretne korzyści?
Okazuje się, że miedź doskonale rozprowadza ciepło. W miedzianym garnku czy na patelni każda zmiana temperatury będzie miała wpływ na smak potrawy. Podobno miedź w stosunku do stali przewodzi ciepło aż 25 razy lepiej. Aluminium wyprzedza o 9 długości. Jeśli chodzi o estetykę, to także jest co pochwalić. Miedź ma charakterystyczne zabarwienie.
Odcień jest uzależniony od rodzaju miedzi lub ilości cząsteczek miedzianych, zastosowanych przy produkcji. Dzięki niemu garnki i patelnie prezentują się wyjątkowo efektownie.
Miedź na każdą kieszeń
Szukanie miedzianych garnków może przyprawić o zawrót głowy. Bywają producenci, którzy za swoje produkty żądają zawrotnych sum. Owszem, oferują zdobienia rzeźbione, ale czy aż takich atrakcji potrzeba, aby szybko i smacznie ugotować obiad?
W zasięgu ręki i portfela okazała się patelnia miedziana Starlyf Copper Pan z miedzianą powłoką nieprzywierającą non stick. Dzięki niej wszystko, co ląduje na patelni, nie przywiera, a naczynie nagrzewa się równomiernie. W przeciwieństwie do wielu drogich, miedzianych garnków, patelnia nadaje się do wszystkich typów kuchenek, od gazowych, przez ceramiczne, elektryczne aż po indukcyjne. Posiada wygodny uchwyt ze stali nierdzewnej, który ułatwia jej przesuwanie i przenoszenie.
Szybciej i zdrowiej w garnkach miedzianych
Miedziana powłoka patelni Cooper Pan zaskoczy nie tylko tym, że nic do niej nie przywiera. Okazuje się, że można na niej smażyć o wiele szybciej i bardziej równomiernie. Świetnie sprawdza się również do gotowania i duszenia. Zwolennicy zdrowej kuchni docenią fakt, że obróbkę termiczną można wykonać, dodając minimalną ilość tłuszczu.
Dzięki temu pyszne potrawy, jakie wylądują na naszych talerzach, będą miały o wiele mniej cholesterolu i kalorii. Czy taki rodzaj patelni jest bardziej kłopotliwy, jeśli chodzi o czystośći? Okazuje się, że nie. Resztki jedzenia można wyjątkowo sprawnie usunąć. Wystarczą ciepła woda i miękka gąbka z detergentem do mycia.
Za co jeszcze warto pochwalić patelnię Cooper Pan? Jest dostępna w trzech rozmiarach, które można dobrać do swoich potrzeb. Smażenie na niej nie sprawi trudności nawet początkującemu kucharzowi. Co więcej, zachęci go do kulinarnych eksperymentów, bo potrawa na pewno się nie przypali.