Herbata chińska: właściwości zdrowotne
Chińska herbata, znana też jako kamelia, ma wiele właściwości zdrowotnych. Jest bogata m.in. w witaminy, aminokwasy oraz antyoksydanty. Co ciekawe, można ją także uprawiać w domowych warunkach.
Herbata Chińska to roślina uprawiana w Azji Południowo-Wschodniej, na terenach tropikalnych oraz subtropikalnych znajdujących się na wysokości od poziomu morza aż do ok. 2100 m n.p.m.
Najlepiej pasuje jej wilgotna, kwaśna i dobrze nasłoneczniona ziemia. Należy regularnie przycinać ją, gdy osiągnie wysokość jednego metra, co stymuluje ciągły wzrost.
Chińska herbata ma dużo liści w kolorach biało-żółtych, a średnica jej kwiatu wynosi od 2 do 4 cm. Długość liści waha się między 3 a 14 cm.
Domowa uprawa herbaty chińskiej
Można ją z powodzeniem hodować w domowych warunkach, jednak jest to trochę wymagające. Jej krzewy rosną wówczas stosunkowo powoli, mniej więcej od 10 do 15 cm rocznie.
Do uprawy chińskiej herbaty należy wybrać uniwersalne podłoże ogrodnicze oraz nawóz do roślin mających zielone liście. Temperatura otoczenia powinna wynosić od 20 do 25 stopni, co sprawia, że roślina będzie kiełkować przez 14 – 28 dni. Ważna jest też dość wysoka wilgotność, jaka powinna panować w pomieszczeniu.
Krzew chińskiej herbaty trzeba regularnie podlewać umiarkowanymi ilościami wody. Doniczkę postaw na parapecie w jak najlepiej nasłonecznionym miejscu. Podczas lata warto wystawić ją na taras albo balkon.
Jesienią i zimą temperatura otoczenia musi wynosić około 10 stopni, ponieważ tyle wynosi idealna temperatura zimowania chińskiej herbaty. Pierwsze liście można zacząć zrywać po 3 latach.
Zdrowotne właściwości herbaty chińskiej
Herbata chińska zawiera duże ilości polifenoli, zwłaszcza galusan epigalocytynowy – silny przeciwutleniacz, zmniejszający ryzyko zachorowania na każdy rodzaj nowotworu.
Oprócz tego powstrzymuje rozrost komórek nowotworowych. Jest też bogata w aminokwasy, m.in. kwas butylowy, teaninę, liganinę, alkaloidy ksantyny, sacharydy, saponiny oraz witaminy E, C, A, B1, B2 i B3.
Zaleca się picie herbaty chińskiej w celu zmniejszenia poziomu cholesterolu oraz poprawy proporcji między dobrym a złym cholesterolem.
Napój też przyda się osobom chcącym pozbyć się nadmiaru kilogramów, ponieważ wykazuje właściwości utleniające tłuszcz.
Herbata chińska ma również wpływ na zęby. Dzięki zawartości naturalnego fluoru oraz transferazy katechiny glikozylowej chroni je przed powstawaniem ubytków oraz zabija bakterie odpowiedzialne za przykry zapach z ust i próchnicę.
To nie wszystkie właściwości lecznice chińskiej herbaty.
Oto kolejne z nich:
- chroni przed grypą i zapobiega bólowi gardła,
- zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru i zawału serca,
- pomaga zmniejszyć poziom cukru we krwi,
- zapobiega pojawieniu się miażdżycy,
- oczyszcza organizm z toksyn.
Herbata chińska na odchudzanie
Chińska herbata – jak wspomniano wyżej – potrafi skutecznie pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Zawdzięcza to tzw. termogenezie, czyli utlenianiu tłuszczu, dzięki temu szybciej go spalisz.
Przyspiesza metabolizm, a co za tym idzie, spalanie tłuszczu i kalorii.
Zostaw komentarz
Zaloguj się aby dodać komentarz