- nowość
Hummus
Sos dip lub pasta do smarowania, przyrządzana z gotowanych i przetartych nasion ciecierzycy lub innych roślin strączkowych idealnie pasuje ze świeżym pieczywem.
Pasta sezamowa, inaczej zwana tahini, to nic innego jak zmielone ziarna sezamu najczęściej uprzednio prażone. Jest bogata w składniki odżywcze, ma wyraźnie orientalny smak. Powszechnie stosowana w krajach Bliskiego Wschodu, północnej Afryce oraz w kuchni azjatyckiej.
Pita - płaskie placki drożdżowe z mąki pszennej pieczone na gorącej suchej patelni. Są spożywane najczęściej z pikantnymi sosami. Popularne w krajach Bliskiego Wschodu i Maghrebu.
Sos dip lub pasta do smarowania, przyrządzana z gotowanych i przetartych nasion ciecierzycy lub innych roślin strączkowych idealnie pasuje ze świeżym pieczywem.
- 200 g ugotowanej ciecierzycy
- 40-70 ml soku z cytryny
- 50 g tahini (pasta sezamowa)
- 100 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 ząbki czosnku
- kminek, sól, pieprz i papryka (lub słodka papryka)
- pietruszka
3min
1min
5min
1min
3min
1min
2min
1min
