- nowość
Jak parzyć kawę po turecku?
Kawa po turecku w Polsce jest mylnie nazywana i kojarzona z zalaniem zmielonej kawy wrzątkiem. Tymczasem ten uproszczony sposób nie ma wiele wspólnego z prawdziwą kawą po turecku, choć wspólnym elementem jest przygotowanie naparu ze zmielonych ziaren kawowca. Parzenie kawy po turecku to prawdziwy rytuał, trochę bardziej skomplikowany niż zalanie jej wrzątkiem, który ma swój niepowtarzalny urok.
Jak zaparzyć kawę po turecku?
Kawa po turecku jest parzona w tygielku z dodatkiem cukru i podawana w małej filiżance. Ma to na celu wydobycie jej słodyczy i mocy, czyli wszystkich cennych walorów oraz charakterystycznych nut smakowych. Zaparzenie kawy po turecku wymaga nieco umiejętności oraz cierpliwości, wykonania konkretnych czynności i właściwego parzenia.
Skąd się wzięła kawa?
Zacznijmy od tego, że kawa pochodzi z Etiopii, w Europie, najpierw w Wenecji pojawiła się około XVI wieku i trafiła tu właśnie z Turcji, w Polsce pojawiła się w XVII wieku. Kawa do Turcji z kolei przywędrowała z Jemenu, gdzie pierwsze wzmianki z tych terenów dotyczące takiego sposobu parzenia kawy pojawiły się około XV, XVI wieku.
Przyjęło się jednak nazywać ten specyficzny rodzaj parzenia kawą po turecku.
Pierwotnie kawę w Europie sporządzano właśnie według przepisu na kawę po turecku. W Turcji, na Bałkanach i Środkowym Wschodzie do dziś jest przygotowywana w niemal takiej samej formie, parzenie kawy po turecku to część kultury, stylu i sposobu życia. Turcja to światowej sławy kraj z bogatym dziedzictwem na wielu płaszczyznach, w tym także kulinarnej. Ciekawostką jest fakt, że kawa po turecku została wpisana w 2013 roku na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO.
Kawa po turecku – jak ją przygotować we właściwy sposób?
Jak parzyć kawę po turecku? Przede wszystkim potrzebne jest odpowiednie naczynie, czyli tygielek. Należy wsypać do niego drobno zmielone ziarna oraz cukier, najczęściej dodaje się cynamon i kardamon.
Następnie zalać to bardzo zimną wodą, ponieważ w czasie nagrzewania tak można wydobyć to co najlepsze ze zmielonych, dobrze wypalonych ziaren. Powinny one być dobrej jakości, świeżo i bardzo drobno zmielone na proszek, mocniej niż w przypadku espresso. Najlepsze są kawy o nutach smakowych bardziej słodkich oraz orzechowo-czekoladowych.
Ważne, żeby cukier dodać od razu, słodzenie gotowej kawy nie daje odpowiedniego efektu.
Jak się przyrządza kawę po turecku? Podgrzewać tygielek na kuchence na niedużym ogniu, obserwować żeby nie dopuścić do wrzenia. Nie powinno się naparu mieszać. Kiedy kawa zaczyna się gotować oraz nieco podnosić i pojawia się pianka, trzeba ją odstawić i poczekać aż wystygnie.
Potem podgrzewamy ją tak samo drugi raz bez wrzenia, do uzyskania pianki. Po drugim zagotowaniu trzeba zaczekać aż fusy opadną i nalać kawę do filiżanek. Niektóre źródła podają, że czynność podgrzewania i doprowadzenia do powstania pianki należy wykonać trzykrotnie.
Sposób podawania kawy po turecku też jest elementem rytuału. Tradycyjnie nalewa się ją do małych filiżanek zwanych z francuskiego demitasse, co oznacza pół szklanki. Oczywiście zwykła filiżanka do espresso w naszych warunkach też się sprawdzi. Dobrze zrobiona kawa turecka także w filiżance powinna mieć na wierzchu piankę.
Jak zaparzyć prawdziwą kawę po turecku z tygielka jeśli chodzi o proporcje? Potrzebne składniki to łyżeczka kawy i dwie łyżeczki cukru oraz po dwie szczypty kardamonu i cynamonu na jedną filiżankę. Co do ilości cukru są różne wersje, tradycyjna to właśnie dwie łyżeczki na filiżankę. Dobrze jest do zamierzonej ilości naparu dodać pół filiżanki więcej wody.
Jak zaparzyć kawę po turecku?
Kawa po turecku parzona w tygielku najlepiej smakuje gdy jest gorąca, co istotne do tak zaparzonej kawy nie dodaje się mleka. Tradycją jest to, że powinna być słodka, napar musi być gęsty, mocno i bardzo aromatyczny. Dlatego do przygotowania kawy po turecku używa się specjalny tygielek do kawy.
Tygielek do kawy po turecku to specjalne naczynie, dzięki czemu zaparzona kawa ma charakterystyczny smak i aromat. Zostają wydobyte niezwykłe walory smakowe, a przyprawy podkreślają orientalne klimaty. Tygielek do kawy wygląda jak mały dzbanek lub garnuszek z długą rączką i dziobkiem ułatwiającym rozlewanie kawy.
Tradycyjne tygielki miedziane zastępują nieraz tygielki stalowe, ceramiczne lub szklane. Najczęściej nadają się do używania na wszystkich rodzajach kuchenek. Choć podobno to właśnie miedziany tygielek gwarantuje uzyskanie wyjątkowych walorów smakowych kawy.
Jak widać sposób na to jak przygotować kawę po turecku związany jest z zachowaniem tradycyjnych zasad. Choć parzenie kawy po turecku wymaga nieco więcej czasu niż zwykłe, to warto go poświecić, a w rezultacie cieszyć się wyjątkowo mocną, aromatyczną i intensywną kawą.
Przy parzeniu kawy po turecku ważne jest jak najdrobniejsze zmielenie ziaren, przyda się profesjonalny młynek do mielenia kawy. W naszej bogatej ofercie z pewnością każdy znajdzie odpowiedni, praktyczny i najlepszej jakości młynek do kawy, żeby sporządzić turecki napar.
Zaloguj się aby dodać komentarz