Jak przygotować domowy dżem?
Domowy dżem to kolejny doskonały sposób na zastąpienie ulubionych słodkości o niepokojąco długim składzie czymś bardziej naturalnym, tańszym i smaczniejszym od sklepowych zamienników. Oto przepis!
Domowy dżem to kolejny doskonały sposób na zastąpienie ulubionych słodkości o niepokojąco długim składzie czymś bardziej naturalnym, tańszym i smaczniejszym od sklepowych zamienników. Oto przepis na pyszny truskawkowy dżem, który doskonale skomponuje się nie tylko z kanapkami, ale i sprawdzi się jako dodatek do gofrów, naleśników czy pancake'ów!
Dobry dżem - o niego wcale nie tak łatwo
Dżemy i konfitury to uwielbiany przez wielu smaczny i wyjątkowo uniwersalny sposób na dodanie sobie odrobiny słodkości do ulubionych przekąsek. My skupiamy się dzisiaj na tych pierwszych, które od konfitur są zdecydowanie bardziej wyważone w smaku, przez mniejszą ilość wykorzystanych owoców charakteryzując się mniejszą zawartością cukru.
Co więcej, warto pamiętać, że dżem dżemowi nierówny. Te sklepowe często cierpią na nadmiar dodawanych substancji słodzących i innych związków, przez które muszą one wytrzymać przebywanie na sklepowej półce, mieć atrakcyjną konsystencję i ładnie wyglądać na kanapce. A może tak obejść to, próbując przygotować domowy dżem wolny od komercyjnych wad?
Domowy dżem - jedz go jak i z czym chcesz!
Jak dżem, to rzecz jasna z czymś trzeba go zjeść. Kandydatami pierwszego wyboru są zazwyczaj dowolne rodzaje pieczywa jak np. chleb, bułka czy dla najbardziej wymagających - choćby bagietka. We wszystkich przypadkach ważne jest, aby pieczywo zostało odpowiednio pokrojone. Na zbyt grubym smak dżemu będzie zakłócany nadmiarem pieczywa, na zbyt cienkim dżem będzie spadał.
Aby precyzyjnie pokroić kromkę np. chleba, warto posiadać pod ręką odpowiednio solidny i zarazem precyzyjny nóż. Doskonale sprawdzi się w tej roli nóż FURI o długości 23 centymetrów, który dzięki wykorzystaniu najwyższej jakości japońskiej stali oraz ergonomicznego uchwytu antypoślizgowego zapewnia doskonałą wygodę użytkowania.
Przepis na domowy dżem truskawkowy
Przygotowanie domowego dżemu wcale nie jest skomplikowanym przedsięwzięciem. Przygotowaliśmy prosty i łatwy w realizacji przepis na smakowity dodatek do kanapek czy naleśników, biorąc na tapet smak truskawkowy. Sprawdźcie jak to działa!
Domowy dżem to kolejny doskonały sposób na zastąpienie ulubionych słodkości o niepokojąco długim składzie czymś bardziej naturalnym, tańszym i smaczniejszym od sklepowych zamienników. Oto przepis!
- Truskawki - 20 g
- Masło - 30 g
- Cytryna - 2 sztuki
5 min
2 min
30 min
5 min
6h 0
60 min
3h
