Jak przygotować się do jesieni? 5 witamin, które wzmocnią organizm
Koniec lata zwykle przynosi ze sobą trudny czas dla naszego organizmu. Kiedy tylko na ziemię zaczynają opadać pierwsze jesienne liście, coraz częściej spotykamy osoby, które kaszlą i pociągają nosem. Jest to poważna próba dla naszego układu odpornościowego, który rozpoczyna intensywną walkę z wirusami powodującymi infekcje.
Jak wzmocnić organizm, by nie dał się jesiennemu przeziębieniu lub grypie? Uwzględnić w swojej diecie jak najwięcej witamin! Dieta bogata w owoce i warzywa oraz odpowiednia suplementacja pomogą nam przetrwać do wiosny w pełni sił i w doskonałej formie. Na jakie witaminy warto szczególnie zwrócić uwagę? Gdzie ich szukać? Zapraszamy do lektury!
1. Witamina A
Witamina A bezpośrednio wpływa na zwiększenie produkcji przeciwciał, odgrywających kluczową rolę w obronie organizmu przed wirusami, bakteriami czy grzybami. Dodatkowo usprawnia funkcjonowanie tkanki nabłonkowej. Tym samym chroni ona organizm przed infekcjami, szczególnie tymi, które dotyczą dróg oddechowych. Witaminę A warto stosować profilaktycznie, ale dobrym pomysłem będzie sięgnięcie po nią, gdy infekcja zdąży zaatakować nasz organizm – istotnie skraca ona czas trwania choroby.
Gdzie znaleźć witaminę A? Do jej najważniejszych źródeł zalicza się marchew, masło, żółty ser, mleko, śmietana, tran, jaja oraz wątróbkę wieprzową i drobiową.
2. Witamina C
Witamina C chroni organizm przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, wolnych rodników i różnego rodzaju toksyn. Bierze udział w syntezie włókien kolagenowych, które pełnią ważną funkcję w procesie wzrostu i odnowy komórek. Ponadto witamina C pobudza produkcję białych krwinek, a także uszczelnia naczynia krwionośne. W okresie jesienno-zimowym nasz organizm znacznie zwiększa zapotrzebowanie na witaminę C.
Największe ilości witaminy C znajdziemy w cytrusach, owocach dzikiej róży, papryce, pomidorach, natce pietruszki, kalafiorze, brokułach.
3. Witamina E
Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem – chroni organizm przed działaniem wolnych rodników i szkodliwych substancji. Dodatkowo wykazuje ona działanie przeciwzakrzepowe. Suplementacja witaminą E – po konsultacji z lekarzem – zalecana jest przede wszystkim kobietom w ciąży, karmiącym piersiom, w okresie menopauzy lub stosującym antykoncepcję hormonalną.
Naturalnymi źródłami witaminy E są szpinak, brukselka, nasiona słonecznika, kiełki pszenicy, soja, pieczywo razowe, olej rzepakowy.
4. Witamina B6
Witamina B6 jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego – bierze udział w tworzeniu przeciwciał, które zwalczają substancje, stanowiące zagrożenie dla organizmu. Ponadto, pozytywnie wpływa na układ nerwowy, reguluje ciśnienie krwi i pracę serca.
Wśród podstawowych źródeł witaminy B6 wymienia się: kaszę gryczaną, orzechy, jajka, banany, czerwoną paprykę, rośliny strączkowe czy ziarna słonecznika.
5. Witamina D
Podczas słonecznych miesięcy witamina D wytwarzana jest w naszym organizmie podczas ekspozycji skóry na słońce. W związku z tym, że jesienią oraz zimą nie wystawiamy swojego ciała na działanie promieni słonecznych, musimy pozyskiwać tę witaminę w inny sposób – poprzez pożywienie lub suplementację. Jest to szczególnie ważne dla układu odpornościowego, w którym witamina D odgrywa niezwykle istotną rolę. Stymuluje ona limfocyty T do walki z patogenami, znajdującymi się w organizmie. Dodatkowo przyspiesza regenerację organizmu, tym samym skracając czas trwania choroby.
Witaminę D znaleźć można przede wszystkim w nabiale – mleku, serze, jogurtach czy śmietanie.
Witaminy to nie wszystko
Witaminy są niezwykle istotne dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. Planując dietę, która wzmocni nasz organizm jesienią, nie możemy jednak zapominać o innej, równie ważnej dla naszego zdrowia, grupie substancji – minerałach. Do tych, które w największej mierze wpływają na naszą odporność, należą: żelazo (obecne w szpinaku, burakach, brukselce i czerwonym mięsie), magnez (znajdujący się w bananach, kakao, gorzkiej czekoladzie, kaszach) oraz cynk (występujący w orzechach, kaszach czy serach).