Jak suszyć grzyby, by zachować ich walory smakowe?
Chociaż grzyby pojawiają się już latem, to właśnie jesień uznaje się za prawdziwą pełnię sezonu! Szukanie i zbieranie ich sprawia Ci prawdziwą przyjemność, jednak nie masz pomysłu, jak wykorzystać je w kuchni? Zanim kolejny raz oddasz swoje zbiory sąsiadom albo znowu zaserwujesz domownikom ten sam sos, sprawdź, jak powinno prawidłowo przebiegać suszenie grzybów i w jaki sposób możesz je wykorzystać w późniejszym czasie!
Proces suszenia grzybów
Zebrane grzyby wyczyściłeś, jednocześnie odrzucając te uszkodzone lub robaczywe i... nie wiesz, jak tym razem je wykorzystać? Na szczęście suszenie grzybów nie tylko nie jest trudne, ale przede wszystkim – jest bardzo praktyczne! Jak zrobić to w taki sposób, by zachować ich smak i aromat? Podpowiadamy!
Jak przygotować grzyby do suszenia?
Powierzchowne oczyszczenie grzybów nie wystarczy. Warto, korzystając z pędzelka albo specjalnej, miękkiej i elastycznej szczoteczki usunąć resztki piasku i ściółki leśnej, a następnie – przetrzeć grzyby czystą, wilgotną ściereczką. Pamiętaj, by unikać mycia i moczenia w wodzie! Wówczas suszenie grzybów będzie naprawdę trudne i niekoniecznie może się udać! Podobnie będzie w przypadku grzybów z wilgotną skórką. Warto wiedzieć, że grzyby możesz suszyć w całości lub pokrojone na większe części. Pamiętaj, by nie były zbyt małe – podczas suszenia zmniejszą jeszcze swój rozmiar.
Gdzie suszyć grzyby?
Odpowiednie akcesoria kuchenne ułatwią Ci suszenie grzybów. Warto zdecydować się na profesjonalną suszarkę spożywczą. Takie urządzenie to doskonały sposób na zachowanie wszystkich składników odżywczych, zawartych w grzybach. Zwłaszcza że sam proces jest maksymalnie bliski naturze, co w praktyce oznacza doskonałą imitację warunków panujących na zewnątrz, dodatkowo – w ciepły i słoneczny dzień
Jak przechowywać suszone grzyby?
Grzyby suszone w suszarce spożywczej zachowują wyjątkowy aromat i doskonały smak. Samo suszenie to jednak nie wszystko – ważne jest także przechowywanie! Najlepiej wybrać metalowe lub drewniane szczelne pojemniki, jednak alternatywą dla nich może być także szklany słoik – wówczas należy pamiętać, by przechowywać go, wraz z zawartością w zaciemnionym miejscu.
Do czego możesz wykorzystać suszone grzyby?
Suszenie grzybów w suszarce spożywczej to doskonały sposób na zachowanie wszystkich wartości odżywczych, a dodatkowo – doskonałego smaku i intensywnego aromatu! Dodatkowo – naprawdę praktyczny! Tak przygotowane grzyby możesz wykorzystać w kuchni przez cały rok, dodając je do gulaszu, farszu do wigilijnych uszek lub pierogów albo – gotując z nich doskonałą zupę!