Jak wyczyścić przypalony piekarnik?
Skuteczne wyczyszczenie przypalonego piekarnika to prawdziwa udręka. Plamy z zaschniętego tłuszczu naprawdę ciężko usunąć i trudno nie odnieść wrażenia, że przypalone wnętrze piekarnika już nigdy nie odzyska swojego pierwotnego wyglądu. Nawet używanie silnych preparatów chemicznych nie jest pomocne.
Jednak okazuje się, że nie jest to zadanie niemożliwe do wykonania. Zobacz, jak wyczyścić przypalony piekarnik profesjonalnymi i domowymi metodami. Po lekturze będziesz wiedział, jak wyczyścić piekarnik i sprawić, aby jego wnętrze lśniło jak dawniej.
Niejedna osoba z pewnością przekonała się na własnej skórze, jak trudne jest to zadanie. Usunięcie smug, zwęglonych resztek jedzenia czy zaschniętego tłuszczu graniczy z cudem. Z pomocą przychodzą sprawdzone, domowe sposoby.
Mycie przypalonego piekarnika sodą oczyszczoną
Soda oczyszczona okazuje się skuteczna nie tylko podczas usuwania trudnych zabrudzeń w łazience. Równie efektywna jest także w przypadku czyszczenia kuchni.
Jak wyczyścić piekarnik sodą oczyszczoną? Metod jest wiele. Przykładowo, gdy piekarnik jest tylko lekko zabrudzony, bez większych plam z tłuszczu, wystarczy delikatnie zwilżyć ścianki jego wnętrza i posypać je sodą oczyszczoną. Następnie należy zostawić ją na noc, aby miała czas się uaktywnić i rozpuścić brud. Nad ranem pozostaje już tylko przetrzeć wnętrze piekarnika ścierką.
Kolejna metoda mycia piekarnika z wykorzystaniem sody oczyszczonej to sporządzenie papki. Należy przygotować ją mieszając wodę z sodą oczyszczoną według proporcji 1:1. Otrzymaną papkę trzeba nałożyć na zabrudzone ścianki piekarnika. Następnie albo możesz poczekać, aż papka zacznie rozpuszczać brud, albo – w przypadku zabrudzeń ciężkich do usunięcia – wyszorować je za pomocą szorstkiej gąbki. Po szorowaniu spłucz ścianki piekarnika letnią wodą.
Następny sposób to wymieszanie papki z sody oczyszczonej z płynem do mycia naczyń. Jest to środek delikatny i bezpieczny, nie podrażni Twojej skóry, a przy tym jest niezwykle skuteczny w czyszczeniu zabrudzeń z tłuszczu.
Mycie piekarnika można ułatwić poprzez wstępne „zmiękczenie” zabrudzeń. Wstaw żaroodporną miskę z wodą do piekarnika i uruchom go na około 15 minut przy maksymalnej temperaturze. Para, jaka się wytworzy, osiądzie na zabrudzonych ściankach, co zdecydowanie ułatwi późniejsze usuwanie plam z tłuszczu.
Czyszczenie piekarnika octem
Mycie piekarnika octem to następny, sprawdzony domowy sposób. Używając octu nie tylko dokładnie umyjesz trudno dostępne miejsca w piekarniku, ale także odkazisz go. Nie ma potrzeby przejmować się zapachem octu, gdyż szybko się ulotni.
Jak wyczyścić piekarnik w ten sposób? Ocet można dodać do mieszanki płynu do mycia naczyń z sodą oczyszczoną. Ocet trzeba wlewać powoli, aby mieszanka nie zaczęła kipieć oraz intensywnie pienić. W liczbach wygląda to tak: pięć łyżek octu, pięć kropli płynu do mycia na czyń i cztery łyżki sody oczyszczonej. Jeśli dodatkowo dodasz sok z cytryny (wystarczy połowa cytryny), mieszanka pozostawi w piekarniku świeży, przyjemny zapach.
Zostaw komentarz
Zaloguj się aby dodać komentarz