Osłabiony układ odpornościowy może skutkować obniżoną odpornością, co przyczynia się do częstszych zachorowań na infekcje.
Układ immunologiczny to zespół narządów, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie mechanizmów odporności. Jest to nasza ochrona w rodzaju tarczy przed różnorodnymi infekcjami i zakażeniami w środowiskach, gdzie występują niebezpieczne drobnoustroje, patogeny i antygeny.
Wrodzona czy nabyta odporność jest więc bardzo ważna, istotne jest właściwe działanie układu immunologicznego, dotyczy to szczególnie okresu jesienno-zimowego.
Osłabiony układ odpornościowy może skutkować obniżoną odpornością, co przyczynia się do częstszych zachorowań na infekcje. Co obniża odporność? Uwarunkowania genetyczne i choroby, stres, używki i brak aktywności fizycznej, smog i suche powietrze oraz niewłaściwa dieta.
Dlatego żeby wspomóc naszą odporność, warto zastosować sposoby na wzmocnienie organizmu.
Jest dużo sposobów na poprawę odporności i wzmocnienie układu immunologicznego, zacząć można od zmiany stylu życia i złych nawyków żywieniowych.
• Siedzący tryb życia zaburza odporność, choć pół godziny niewielkiej aktywności dziennie wspomaga układ odpornościowy, przy okazji polepsza kondycję fizyczną i krążenie.
• Kolejna propozycja to hartowanie organizmu, należy jednak unikać wyziębienia i przegrzania, a więc ubierać się odpowiednio do pogody.
• Jak wzmocnić odporność? Warto dobrze się wysypiać, zaleca się minimum 7 godzin, ale też unikać stresu dbając o relaks i odpoczynek, wprowadzając równowagę psychiczną.
• Unikać częstego przyjmowania antybiotyków oraz odpowiednio nawilżać pomieszczenia.
• Niezdrowa i przetworzona żywność, nadmiar tłuszczów i cukrów oraz nieregularne posiłki też nie sprzyjają wzmocnieniu organizmu.
Co jeść żeby poprawić odporność? Produkty które zawierają dużo witaminy A, C, E i D, warzywa i owoce które dostarczają cennych składników odżywczych. Ponadto warto w diecie na odporność uwzględnić jogurt naturalny, sok z malin i herbatki wzmacniające odporność oraz syropy na bazie naturalnych wyciągów roślinnych.
Sprawdzą się kiszonki, soki z kiszonek, miód, papryczka chili, imbir i czosnek, a także tran.
Jak wzmocnić układ immunologiczny? Najlepiej, żeby dieta na odporność była niskokaloryczna i dostarczała odpowiednią ilość białka. Osoba dorosła powinna spożyć minimum 0,9 gram białka na kilogram masy ciała codziennie. Ograniczenie fast-foodów też może się przydać.
Układ immunologiczny warto wspierać odpowiednimi witaminami i minerałami na wzmocnienie organizmu i poprawę odporności. Dostarczanie organizmowi właściwych składników odżywczych pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego.
Witamina A znajduje się w mleku i jego produktach, w maśle, niektórych rybach tłustych, podrobach, jajach, szpinaku, jarmużu, słodkich ziemniakach i dyni.
Witamina C słusznie kojarzy się z odpornością, znajdziemy ją w cytrusach, papryce, kiwi, malinach i truskawkach, w owocach dzikiej róży i jarzębiny oraz w natce pietruszki, zawierają ją także kiszonki oraz brokuły, kalafior, brukselka i papryka.
Witamina E zawarta jest w migdałach, orzechach laskowych, kiełkach, oliwie z oliwek i oleju słonecznikowym, a także w pomidorach, brukselce, brokułach, szpinaku, czarnej porzeczce i brzoskwiniach.
Witamina D jest bardzo ważna dla prawidłowej budowy kości i do regulacji wielu mechanizmów organizmu, także procesów odpornościowych. Potrzeba nam dodatkowych 1000-2000 j.m. witaminy D dziennie w okresie jesienno-zimowym gdy jest mało słońca.
Często wtedy sięgamy po suplementację, jednak wiele produktów ją zawiera. Są to produkty pochodzenia zwierzęcego, ryby, tłuszcz rybi i ssaków morskich, a także produkty nabiałowe, jaja, podroby i mięso.
Działanie wspomagające układ odpornościowy ma cynk, jego źródłem są rośliny strączkowe, nabiał, ryby, mięso, pełnoziarniste produkty zbożowe, kasza gryczana i ryż, jajka, pestki dyni i słonecznika, migdały i sezam, a także wątróbka, owoce morza oraz sery żółte.
Jak wzmocnić odporność? Nienasycone kwasy omega-3 wzmacniają układ immunologiczny, najlepiej przyjmować co najmniej 1000 mg dziennie. Warto trzy razy w tygodniu zjadać tłuste ryby morskie i stosować oleje roślinne, bogatym źródłem omega-3 są tłoczone na zimno olej rzepakowy i lniany, nieco mniej mają migdały i orzechy.
Antyoksydanty to rodzaj przeciwciał owoców i warzyw. Warto je na stałe włączyć do jadłospisu, szczególnie różnokolorowe rośliny. Przeciwutleniacze zawarte w warzywach i owocach walcząc z wolnymi rodnikami wzmacniają odporność, głównie są to wspomniane witaminy A, C i E, zawarte choćby w marchwi, brokułach, szpinaku, papryce, pomidorach, w cytrusach i truskawkach oraz czerwonych i czarnych porzeczkach.
Jak widać jest wiele sposobów na to jak zwiększyć odporność. Zmiana trybu życia i wprowadzenie do jadłospisu produktów, które dostarczają składników odżywczych wzmacniających odporność może się wydawać skomplikowane.
Warto jednak zadbać o nią szczególnie w okresie jesienno-zimowym, a nawyki mogą przełożyć się na dbanie o odporność przez cały rok.
Podpowiedź jakie warzywa i owoce sezonowe będące źródłem witamin, minerałów i antyoksydantów wzmacniających odporność powinny znaleźć się w jesiennej diecie znajdziemy tutaj.
Zaloguj się aby dodać komentarz