- nowość
Jak zacząć zdrowo jeść i wzmocnić odporność? Szybki przepis na rybę z warzywami na parze!
Zbliżająca się jesień to wyraźny sygnał, że masz coraz mniej czasu na skuteczne wzmocnienie odporności. Jeśli chcesz to zrobić bez dedykowanych suplementów, w naturalny sposób, warto wiedzieć, jak zdrowo się odżywiać. Warzywa na parze to tylko jeden z niezawodnych pomysłów na niebanalną kuchnię i doskonałą kondycję organizmu!
Dieta dla odporności
Chociaż dla wielu wciąż wydaje się to niemożliwe - dieta ma wpływ na odporność! Właśnie dlatego warto, przez cały rok jeść mądrze, sięgając po produkty, które pozytywnie wpływają na kondycję organizmu. Co powinno znaleźć się w Twojej kuchni?
- Warzywa i owoce, w tym także świeżo wyciskane soki, koktajle i warzywa na parze. Łącząc ze sobą różne smaki, dostarczysz sobie maksymalną dawkę witaminy C. Co więcej, warzywa przygotowane na parze nie tracą składników mineralnych!
- Z czasów dzieciństwa pamiętasz zapewne syrop z cebuli. Chociaż nie był smaczny, gwarantował zdrowie i odporność organizmu. Właśnie dlatego w kuchni warto sięgać po warzywa cebulowe. To właśnie one wykazują działanie bakteriobójcze i grzybobójcze - niezbędne w sezonie zwiększonej zachorowalności.
- Nie zapomnij o witaminie D3, zwłaszcza wtedy, gdy dni są coraz krótsze, a słońca jest zdecydowanie mniej. Znajdziesz ją w tłustych rybach morskich.
- Jesienią i zimą warto sięgnąć po kiszonki. Ich działanie zapobiega powstawaniu bakterii gnilnych, a taka dobra zmiana w jelitach doskonale wpływa na odporność!
Wyposażenie kuchni ma znaczenie!
Wyposażenie Twojej kuchni ma znaczenie - zwłaszcza jeśli chcesz konsekwentnie stosować dietę dla odporności. Zadbaj, by w kuchennych szafkach, obok blendera idealnego do koktajli i kremowych zup, znalazł się garnek z durszlakiem i pokrywką „World’s greatest pot”. Prosta, a jednocześnie maksymalnie funkcjonalna konstrukcja pozwoli Ci przygotować nie tylko warzywa na parze, ale także - duszone w warzywach lub owocach ryby. Co więcej, korzystając z jego możliwości, możesz bezpiecznie odcedzać produkty sypkie, a nawet - smażyć bez dodatku tłuszczu!
Ryba z warzywami - poznaj najlepszy przepis!
Lekki, sycący obiad, idealny dla wzmocnienia odporności, możesz przygotować w jednym naczyniu. Jak zrobić rybę z warzywami na parze? Poznaj najlepszy przepis!
Jeśli chcesz przygotować jedną porcję, wystarczą dwa kawałki ryby. Wybierz filet, najlepiej świeży. Rybę przypraw do smaku i pokrój warzywa. Tutaj masz całkowitą dowolność - możesz wybrać te warzywa, na które masz ochotę! Doskonale jednak sprawdzą się ziemniaki, marchew, brukselki i kalafior. Warzywa ułóż na durszlaku i dopraw do smaku ziołami. Paruj je około 20 minut. Po tym czasie ułóż rybę i paruj całość przez około 10 minut.
Zaloguj się aby dodać komentarz