Kawa: właściwości i wpływ na zdrowie
Czy tak sam jak wiele osób jesteś miłośnikiem kawy? Jeśli tak, na pewno zainteresuje Cię poniższy artykuł. Zobaczysz, jakie korzyści ma picie kawy i dowiesz się kilku ciekawostek na temat tego kultowego napoju.
Czy kawa jest zdrowa?
Ten pyszny i uwielbiany na całym świecie napój uzyskuje się z pestek kawowców. Rośliny te rosną w strefie międzyzwrotnikowej, przede wszystkim w Ameryce Południowej i w Afryce. Pestki kawowca suszy się i praży, dzięki czemu uzyskują swój brązowy kolor.
Znaczna większość pitej na świecie kawy to odmiany Arabica i Robusta. Ta pierwsza to aż 70% globalnej produkcji kawy, ma łagodny smak i cechuje ją niepowtarzalny aromat. Natomiast Robusta zawiera o połowę więcej kofeiny niż odmiana Arabica, jest bardziej gorzka i uprawia się ją w Azji Południowo-Wschodniej i w Brazylii.
Codziennie na całym świecie wypija się aż 3 miliardy filiżanek tego kultowego napoju. W globalnym spożyciu kawy wyróżniają się kraje skandynawskie, w których wynosi ono ponad 10 kilogramów rocznie na osobę. A jak spożycie kawy wygląda w Polsce? W naszym kraju dziennie wypija się średnio 1,5 filiżanki dziennie na osobę, co rocznie daje ok. 3,5 kg.
Wartości odżywcze kawy
100 g kawy zawiera:
- 0,5 kcal,
- 0 g węglowodanów,
- 0,1 g białka,
- 0 g tłuszczu,
- 0 g błonnika,
- 3 mg magnezu,
- 2 mg sodu,
- 49 mg potasu,
- 2 mg wapnia
- 40 mg kofeiny.
Właściwości kawy
Składnikiem kawy, któremu ten napój zawdzięcza swoją popularność, jest kofeina. Ma ona wiele właściwości leczniczych, stosuje się ją w lekach na migrenę, astmę i w środkach przeciwbólowych. Lecznicza dawka kofeiny to ok. 200 mg – tyle kofeiny znajduje się w 2 filiżankach mielonej kawy, 3 filiżankach rozpuszczalnej kawy oraz w 4 kawach espresso.
Oprócz kofeiny, kawa zawiera duże ilości antyoksydantów. Są nimi kwasy chlorogenowe i kawowe, neutralizujące wolne rodniki i pomagające oczyścić organizm z toksyn. Oprócz tego wspierają też pracę układu odpornościowego. W środowisku naukowym uważa się, że właściwości te mogą chronić materiał genetyczny znajdujący się w komórkach, co oznacza zmniejszenie ryzyka zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów. Co więcej, zgodnie z pewnymi badaniami, regularne spożywanie kawy może pomóc z zmniejszeniu ryzyka zachorowania na nowotwór wątroby.
Teobromina, kofeina oraz teofilina zawarte w kawie korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego. Stymulują pracę umysłu, poprawiają koncentrację i polepszają pamięć krótkotrwałą.
Wspomniany korzystny wpływ na układ nerwowy ma jeszcze jedną, ważną zaletę. Według badań, długofalowe działanie teobrominy, kofeiny i teofiliny może zmniejszyć ryzyko zachorowania na Alzheimera i Parkinsona.
Fakty i mity o kawie
Wokół kwestii picia kawy narosło wiele mitów:
⛔ spożywanie kawy odwadnia organizm: to nieprawda, ponieważ jedna filiżanka kawy działa tak samo moczopędnie jak szklanka wody;
⛔ spożywanie dużych ilości kawy powoduje wrzody: znów nieprawda, gdyż wrzody powoduje pewien gatunek bakterii, a nie kawa;
⛔ picie kawy może doprowadzić do arytmii serca: to też nieprawda, bo wiele badań wykazało, że picie kawy nie ma wpływu na zwiększenie podwyższenie ciśnienia krwi ani nie zaburza pracy serca.
Zostaw komentarz
Zaloguj się aby dodać komentarz