Mało czasu na gotowanie? Postaw na szybkowar!
Jeśli dbasz o dietę, swoją i swoich domowników, wiesz, jak trudne jest znalezienie czasu na przygotowywanie posiłków i zachowanie zdrowych nawyków żywieniowych. Warto zdecydować się na pomocników kuchennych i zadbać, by wśród nich nie zabrakło szybkowaru. Sprawdź, czym wyróżnia się urządzenie i poznaj najpopularniejsze przepisy na dania z szybkowaru.
Szybkowar – co to takiego?
Szybkowaru to nic innego, jak szczelny, wygodny w użytkowaniu garnek, z pomocą którego szybko i wygodnie przygotujesz ulubione potrawy. Dzięki dokładnie przylegającej pokrywie, podczas gotowania następuje wzrost ciśnienie wewnątrz garnka, w konsekwencji czego maksymalnie szybko wzrasta temperatura wrzenia wody, a proces gotowania jest jeszcze szybszy!
Zupy i jednogarnkowe dania z szybkowaru
Szybkowar to doskonały sposób na szybkie przygotowanie aromatycznych zup i pełnowartościowych dań jednogarnkowych. Sprawdź, jakie dania z szybkowaru szczególnie warto przygotowywać i ile czasu musisz spędzić w kuchni, by móc pochwalić się rezultatami!
- Gotowanie rosołu w szybkowarze zajmuje zaledwie 15-20 minut. Dzięki temu niedzielne przedpołudnia mogą być jeszcze bardziej beztroskie, a czas poświęcony rodzinie – maksymalnie długi!
- Wolisz inne smaki? W podobnym czasie ugotujesz kapuśniak, na zupę rybną będziesz musiał czekać zdecydowanie krócej, bo tylko 6-8 minut!
- Najdłużej w szybkowarze będziesz gotował gulasz. Całkowity czas przygotowania potrawy będzie jednak wciąż maksymalnie zminimalizowany i nie przekroczy 25 minut!
Szybkowar to nie tylko zupy!
Szybkowar to sposób nie tylko na dania jednogarnkowe – gulasz albo zupę. Dzięki dodatkowym akcesoriom bez trudu przygotujesz także doskonałe potrawy na parze i inne, aromatyczne przysmaki!
- Idealną w smaku golonkę w szybkowarze przygotujesz już w 40 minut, a kotleta wieprzowego w zaledwie 12 minut;
- Masz ochotę na niskokaloryczny, jednocześnie jednak smaczny obiad? Danie z szybkowaru mogą takie być! Czas przygotowania ziemniaków to tylko 10 minut, kalafiora – od 3 do 5 minut, a aromatycznej ryby – zaledwie 4 minuty!
Szybkowar prosty w obsłudze?
Codzienne użytkowanie szybkowaru jest naprawdę proste! Wystarczy włożyć przygotowywane składniki, uzupełnić naczynie odpowiednią ilością wody i zacisnąć szczelnie pokrywę. Naczynie należy ustawić na kuchence, a kiedy zacznie wydobywać się para – zmniejszyć moc grzania. Decydując się na model wyposażony w akcesoria do gotowania na parze, surowe warzywa lub mięsa ułóż w dedykowanym koszyczku i uzupełnij naczynie odpowiednią ilością wody. Możesz mieć pewność, że dania z szybkowaru będą pełnowartościowe, aromatyczne i zachowają swój oryginalny smak!
Zostaw komentarz
Zaloguj się aby dodać komentarz