Przepis
Specjalne
/
15.11.2021
Moussaka
Moussaka to grecka zapiekanka składająca się głównie z bakłażanów, pomidorów i mięsa mielonego. Całość zwieńcza pyszny, delikatny sos beszamelowy wraz z przypieczonym serem.
Autor: TV Okazje
15.11.2021
Moussaka
Moussaka to grecka zapiekanka składająca się głównie z bakłażanów, pomidorów i mięsa mielonego. Całość zwieńcza pyszny, delikatny sos beszamelowy wraz z przypieczonym serem.
TV Okazje
0.0
0
Moussaka
PT1H8M
Składniki
- 1,2 kg bakłażana
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól czarny pieprz
- 1 średnia cebula
- 800 g chudego mielonego mięsa jagnięcego
- 150 ml czerwonego wina
- liście pietruszki
- ½ liścia laurowego
- oregano
- cynamon
- 80 ml sosu pomidorowego
- 60 ml sosu bechamel
- 1 jajko
- 80 g startego sera feta
- 60 g Kefalotiri lub drobno starty ser Pecorino
- 60 g Parmezanu
3min
1min
5min
12min
5min
2min
10min
30min
Przygotowanie
Krok 1
3min min
Pokrój bakłażana w plasterki i podsmaż na oleju. Osusz je na ręczniku papierowym.
https://cdn.tvokazje.pl/img/ybc_blog/post/19-moussaka-blog-1632x1056.jpg
Krok 2
1min min
Dopraw solą i czarnym pieprzem.
Cebulę i obrany czosnek pokrojony w ćwiartki umieść w dzbanku miksującym. Posiekaj wszystko na prędkości 8 przez 15 sekund.
https://cdn.tvokazje.pl/img/ybc_blog/post/19-moussaka-blog-1632x1056.jpg
Krok 3
5min min
Dodaj część oliwy z oliwek, aby usmażyć bakłażany i smaż na prędkości 4 w 120 stopniach przez 5 minut.
https://cdn.tvokazje.pl/img/ybc_blog/post/19-moussaka-blog-1632x1056.jpg
Krok 4
12min min
Dodaj mięso. Dolej trochę więcej oleju i smaż na prędkości 4 w 120 stopniach przez 12 minut.
Dodaj wino i gotuj bez przykrywki (możesz nałożyć kosz do gotowania na parze, aby uniknąć rozpryskiwania). Gotuj na prędkości 4 w 120 stopniach przez 6 minut.
https://cdn.tvokazje.pl/img/ybc_blog/post/19-moussaka-blog-1632x1056.jpg
Krok 5
5min min
Dodać pomidory, sól i pieprz, doprawić natką pietruszki, liściem laurowym, oregano i szczyptą mielonego cynamonu.
https://cdn.tvokazje.pl/img/ybc_blog/post/19-moussaka-blog-1632x1056.jpg
Krok 6
2min min
Gotuj na prędkości 4 w 90 stopniach przez 2 minuty. Następnie wyjmij z dzbanka miksującego i odstaw na bok.
Wymieszaj zimny bechamel z jajkiem.
Umieść warstwę bakłażana na wysokiej tacy, którą można włożyć do piekarnika.
https://cdn.tvokazje.pl/img/ybc_blog/post/19-moussaka-blog-1632x1056.jpg

Porady
Kefalotiri (nowogr. κεφαλοτύρι) – rodzaj greckiego sera, który produkuje się z owczego mleka bądź z mieszanki mleka owczego z kozim. Zaliczany do serów twardych dojrzewających.Ser kefalotiri ma pikantny smak oraz zapach.
Pecorino – ser podpuszczkowy, otrzymywany z owczego mleka, dojrzewający, twardy, lekko pikantny, pochodzący z Włoch