Świąteczne potrawy zdecydowanie nie sprzyjają dbaniu o formę. Warto jednak przez kilka dni w roku zapomnieć o rygorystycznej diecie i skupić się na tym, co ważne i… smaczne! Poznaj doskonałe przepisy na ciasta świąteczne. Zanim jednak zabierzesz się do pracy, koniecznie sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne akcesoria kuchenne!
Kiedy w domu zaczyna pachnieć cynamonem, pomarańczą i makiem, to znak, że do świąt został zaledwie moment. Zanim zostawisz pieczenie na ostatnią chwilę, upewnij się, że w Twojej kuchni nie brakuje niezbędnych sprzętów i akcesoriów. Chcesz zrealizować najlepsze przepisy na ciasta świąteczne? Zacznij od niezawodnego sernika i koniecznie zadbaj o odpowiednie formy! Niezbędna okażą się także tortownica, robot planetarny i blender ręczny. W mniej skomplikowanych pracach sprawdzi się ręczna trzepaczka. Co przygotujesz, mając takich pomocników? Sernik karmelowy z szybkim spodem
Sernik karmelowy to jedno z tych ciast, które koniecznie musi znaleźć się na świątecznym stole. Co ciekawe - przepis na doskonały wypiek jest banalnie prosty! Zwłaszcza że spód przygotujesz w zaledwie kilka minut. Jak? Zblenduj 160 g ciasteczek owsianych i połącz z 30 g roztopionego masła. Całość wyłóż do formy, wyrównaj i delikatnie ugnieć. Tak przygotowany spód włóż do piekarnika i piecz około 12 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza.
Czas na masę serową. W misie robota planetarnego umieść pół kilograma twarogu trzykrotnie zmielonego, 250 ml śmietany kremówki 36%, trzy duże jaja, niepełną szklankę cukru, łyżeczkę pastę z wanilii oraz trzy łyżki mąki pszennej. Całość miksuj do momentu połączenia się składników i przelej na przygotowany wcześniej spód. Pamiętaj, by nie miksować masy zbyt długo - napowietrzona owszem, wyrośnie, ale po wyjęciu z piekarnika równie szybko opadnie!
Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, dlatego tortownicę należy owinąć podwójną warstwą folii aluminiowej w taki sposób, by woda nie dostała się do środka i umieścić w napełnionym naczyniu i piec przez 45 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza.
Przepisy na ciasta świąteczne tylko pozornie są skomplikowane! Jak przygotować mus karmelowy? Wymieszaj 1,5 łyżki żelatyny i tyle samo wody, 280 g czekolady karmelowej, 500 ml śmietany kremówki 30% oraz dwie łyżki likieru. Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i pozostaw do napęcznienia, a w międzyczasie podgrzej 180 ml śmietany. Kiedy będzie gotowa, rozpuść w niej żelatynę i karmelową czekoladę, na koniec dodaj likier. Całość powinna mieć temperaturę pokojową, kiedy połączysz ją z ubitą, pozostałą częścią kremówki. Gotowy mus wylej na masę serową i ozdób według uznania!
Zaloguj się aby dodać komentarz