- nowość
Potrawy wigilijne, których nie może zabraknąć na stole
24 grudnia na stołach w całej Polsce pojawia się 12 dań wigilijnych - przynajmniej według tradycji.
Taka liczba dań, które trzeba przyrządzić, wymaga wcześniejszych przygotowań. Już podczas samej świątecznej gorączki udziela się ta wyjątkowa, bożonarodzeniowa atmosfera. W związku z tym przygotowaliśmy mały poradnik na temat potraw, które muszą być obecne podczas wigilijnej wieczerzy.
Zgodnie z tradycją chrześcijańską, 12 potraw wigilijnych to symbol liczby apostołów. Z kolei według tradycji ludowej, dania wigilijne odpowiadają 12 miesiącom, wróżąc szczęście w nadchodzącym roku.
Podczas Wigilii obowiązuje post, więc wśród 12 potraw nie może znaleźć się mięso.
Zobacz, jakie dania powinny znaleźć się na Twoim stole 24 grudnia. Listę sporządziliśmy tak, abyś mógł skomponować wymaganą liczbę dań.
Barszcz wigilijny
To absolutny klasyk. Barszcz wigilijny z uszkami chyba każdemu kojarzy się ze świąteczną atmosferą. To pyszne danie nie tylko wyróżnia wyjątkowy smak, ale również wygląd. Przyozdobiony stół wigilijny z białym obrusem, na którym znajdzie się talerzyk z czerwonym barszczem, prezentuje się wyjątkowo.
Co ciekawe, w niektórych częściach naszego kraju miejsce czerwonego barszczu zajmuje zupa grzybowa. Tutaj również widać nawiązanie do ludowej tradycji, ponieważ zgodnie z nią grzyby to synonim siły i zdrowia.
Ryby
Jak już wspomniano wyżej, podczas wieczerzy wigilijnej spożywa się potrawy postne. W związku z tym mięso jest zastępowanie przez ryby.
Wśród potraw na Wigilię nie może oczywiście zabraknąć karpia. W panierce, w galarecie, po żydowsku – możliwości jest wiele. Nie jest to jednak specjalnie stara tradycja, gdyż włączenie karpia do wigilijnego jadłospisu zaczęło się w PRL.
Mak – kluski, kutia, makowiec
Smakołyki z makiem wiążą się z tradycją ludową. Zgodnie z tymi wierzeniami, obecność maku może przynieść nam szczęście i dobrobyt. Do listy dań wigilijnych warto więc dopisać makowca, kluski z makiem (tradycyjne wigilijne danie na Mazowszu, Podkarpaciu, Podlasiu i w Wielkopolsce) lub pochodzącą z Kresów Wschodnich kutię – przepyszne połączenie pszenicy, miodu, maku, mleka oraz bakalii.
Pierogi z kapustą i grzybami
Bez klasycznych pierogów z kapustą i grzybami również trudno obejść się podczas Wigilii.
Piernik
To przepyszne, aromatyczne ciasto w dawnych czasach kojarzyło się z dobrobytem. Idealne na słodkie zakończenie wieczerzy Wigilijnej.
Kapusta z grochem
Tradycyjna kapusta z grochem należy do najważniejszych potraw na stole wigilijnym.
Kompot z suszu
Do listy wigilijnych potraw koniecznie dopisz kompot z suszonych owoców. Mogą to być śliwki, gruszki, morele, jabłka, żurawina czy rodzynki). Dodaj figi, wanilię oraz cukier lub miód, a otrzymasz wyjątkowy, smaczny napój. Poszczególne składniki kompotu z suszu mają swoją symbolikę. Według ludowych wierzeń, śliwka chroni przed złymi mocami, jabłka pomagają w miłości i zdrowiu, a gruszki mogą nawet zapewnić… długowieczność.
Sałatka jarzynowa
Naszą listę dań, które powinny znaleźć się na stole 24 grudnia, zamyka dobrze znana wszystkim sałatka jarzynowa. Można powiedzieć, że w Polsce to potrawa kultowa, kojarząca się z dzieciństwem i lista potraw wigilijnych bez niej byłaby niepełna.