- nowość
Poznaj przepis na najlepsze ciasto czekoladowe
Trudno odmówić sobie przyjemności związanej z czekoladą, wafelki czekoladowe, ciasto czy inne smakołyki zawsze sprawiają dużo przyjemności. Czekolada może ma swoje wady ale najważniejsze jak dużo przyjemności jest w stanie nam przynieść. Czytaj dalej i sprawdź, jakie zalety ma czekolada, jak zrobić najlepsze ciasto czekoladowe i dlaczego można sobie na nią pozwolić także na diecie!
Doskonały smak i mnóstwo zalet!
Powszechnie uważa się, że czekolada jest dobra na wszystko – zły i dobry humor, chwilowy brak energii, a nawet – na złamane serce. Warto jednak pamiętać, by częściej niż po mleczną, sięgać po gorzką czekoladę. To właśnie ona pomoże Ci zwalczyć zmęczenie, powstrzymać procesy zachodzące w wyniku demencji starczej i poprawić pamięć. Co ciekawe – dzięki zawartości kofeiny może wspomagać odchudzanie! Dodatkowo – wykazuje właściwości antyrakowe, poprawia pracę serca i chroni przed zawałem. Znając wszystkie zalety tabliczek – gorzkiej i mlecznej, warto zaplanować smakołyk z czekolady każdego dnia.
Idealne ciasto czekoladowe – poznaj przepis dla każdego!
Obawiasz się, że samodzielne pieczenie ciasta czekoladowego nie jest dla Ciebie? Na szczęście – nic bardziej mylnego! Przepis, który chcemy Ci zaproponować, udaje się każdemu. Co więcej – ciasto każdorazowo jest odpowiednio miękkie, puszyste i wilgotne.
Ciasto, które upieczesz w tortownicy lub kwadratowej blasze!
Przygotuj 300 g mąki pszennej tortowej, dwie tabliczki gorzkiej czekolady, 250 g masła i tyle samo cukru, pięć jaj, szklankę mleka i trzy łyżki kakao. Poza tym niezbędne okażą się łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej oraz polewa czekoladowa. Masz już wszystko? Postępuj zgodnie z instrukcją!
- Wsyp do miski mąkę przesianą przez sito, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, a także – kakao.
- Do małego garnka wlej szklankę mleka i dodaj przygotowane wcześniej masło. Nie zapomnij go rozdrobnić – wtedy szybciej się roztopi. Całość podgrzewaj na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Po zdjęciu garnka z palnika w ciepłej mieszance masła i mleka rozpuść czekoladę.
- Przygotuj blender ręczny, wybierając końcówkę do miksowania. Do dedykowanego pojemnika wrzuć jajka i cukier. Całość miksuj do momentu, aż masa będzie gładka, bez wyczuwalnych drobinek cukru.
- Jaja wymieszane z cukrem połącz z ostudzonym mlekiem z masłem i czekoladą, delikatnie mieszając. Tutaj niezbędna okaże się trzepaczka – zwłaszcza że masę musisz połączyć z przygotowanymi wcześniej produktami sypkimi. Całość przełóż do tortownicy o średnicy 25 cm lub kwadratowej blaszki 24x24 cm.
- Ciasto czekoladowe należy piec przez około 50 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza. Twój przysmak na Dzień Czekolady jest gotowy!
Zaloguj się aby dodać komentarz